Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a więc postanowiłem. Będzie to:

-Saulosi

-Maingano

-Perlmutt

Napiszcie mi po ile sztuk mam zostawić. I czy standardowo po 10 sztuk młodzików kupić

Opublikowano

Dobrze dobrane , też byłem zdania by dać do saulosi i maingano perlmutt'a. Powiem Ci tak że z jednej strony fajnie by mieć w takim baniaku 2 gat ale po 2 haremy np z jednego gatunku bo jest ciekawiej , a z drugiej strony jest kolorowo jak jest więcej gatunków dając 3 haremy. Ja też celowałem na początku w 3 haremy i saulosi już mam dobrany z małego akwa , a perlmutt i joanjohnsonae mam po 8 szt. z czego jestem pewny że mam po 2 samce perlmutt i patrząc na akwa to pomiędzy perlmuttami dochodzi codziennie do walk o rewir co jest przyjemne dla oka. Saulosi nie ma z kim konkurować bo jest największy/najstarszy i nikt mu nie podskoczył jak dotąd.Teraz trochę żałuję że nie zostawiłem 2 samców. Saulosi mają już u mnie rok ponad więc myślę że pokazowe mogły by być starcia między nimi :)

[300] Malawi

Opublikowano

U mnie jest taka sytuacja że ma być kolorowo i to nie jest moja decyzja :) saulosi obowiązkowo bo najbardziej mi się podoba a reszta tak aby były różne kolory i aby samice nie miały koloru śledzia :)

Zastanawiam się jak ustale u maingano i perlmutta który to samiec a który samica

Opublikowano

Zakup 8 szt. z każdego i z czasem zobaczysz co się stanie. Może same się zredukują z czasem. Ja nie ruszam mojego chociaż w przypadku perlmutta wiem że na 100% dwa samce i oba są podobne do siebie:) Wcale ten drugi nie ustępuje barwą za dużo jak i bojem o rewir. Non stop sieczki ,kiedy tylko są na kamieniu co stoi na środku akwa jest bój i to daje już też dużo.Jeśli już teraz bym zredukował to akwa dużo by straciło.Tak jak mówiłem wcześniej żałuję że nie zostawiłem sobie 2 samców saulosi :)

[300] Malawi