Jump to content

Akwaria rosną obsada 375l :)

Recommended Posts

cześć!

Chciałem zapytać czy w 112l baniaku jest realna taka obsada jaką kiedyś zasugerował Harisimi? Mam tu na myśli 1+3 Saulosi razem z 1+3 rdzawy

Większość polecanych przeze mnie obsad jest standardowa. Dlatego tutaj wypisze także obsady bardziej niestandardowe lecz oparte na rybach jednak czasowo lub stale dostępnych w Internecie a dokładnie w wyspecjalizowanych sklepach akwarystycznych.

OBSADA 112 litrów ( 80x30x35 )

c)

Pseudotropheus saulosi 1 samiec x 3 samice;

Iodotropheus sprengerae 1 samiec 3 samice;

no jak narazie mam 12 mlodych saulosi (oczywiscie pozniej wyselekcjonuje z tego harem a reszte oddam) ale zastanawiałem się czy faktycznie mógłby być jeszcze jeden gatunek. Oraz pytanie troche z innej beczki pod koniec czerwca bedę ogarniać sobie baniak 200L czy do tego momentu moge w 112l trzymać 12 młodych saulosi i 10 rdzawych? Nic sobie nie bedą robić? Potem w 200L ogarnąłbym haremy 2+5 saulosi i 1+3 rdzawy

Ja bym dał 2 gatunki do takiego akwa. A może coś z ryb mniej oklepanych ? Bo ta obsada ( jeśli się tobie podoba to ok ) ale jest często spotykaną.Jest dużo innych ryb ciekawych i ładnych. Ja właśnie chciałem uniknąć często spotykanych obsad i zabrałem do saulosi labidohromis perlmutt i melanhromis joanjohnsonae.

[300] Malawi

Witaj jeżeli będziesz zmieniał baniak ,jeśli masz możliwości ,to na jak największy .Większe szkło to większe możliwości

w doborze obsady stabilniejsze parametry . A z czasem sam stwierdzisz że obecne szkło jest za małe i potrzebujesz czegoś większego

Pozdrawiam

Docelowo marzy mi się taka obsada m.in ze względu na różnorodność kolorów, nie wielkie rozmiary i niski w stosunku do innych gatunków współczynnik agresywności

Saulosi

Rdzawy

Maingano

Perlmutt

Ale nie będzie mnie stać na szkło większe niż 240L czyli 120x40x50. Czy jest szansa abym mógł je w takim litrarzu ulokować? Jeśli tak to w jakich proporcjach?