Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panie i Panowie a może ktoś mi powiedzieć ile taki filtr się aklimatyzuje z dojrzałym filtrem biologicznym narurowym? (2 korpusy matrix i fbf

Chce zrobić remont instalacji i nie wiem kiedy filtr eheim 2080 załapie pełną biologię, a później na odwrót.

Opublikowano

Możesz przyspieszyć proces umieszczając w kuble funkcjonujący do tej pory matrix z korpusu. Myślę, że w ten sposób w ciemności kubełka bakterie będą mogły się szybciej rozmnożyć. Generalnie patent przekładania działających wkładów do nowych zbiorników czy kubłów sprawdza się i pozwala na szybkie uruchomienie biologii.

Opublikowano

Wsadziłem już od razu matrixa i ceramikę do eheima. Nie chce ruszać korpusów bo coś sie może zachwiać biologia. Działa eheim juz od 1.04. Dodawałem bakterie jak co tydzień - biodigest prodibio oraz pożywkę prodibio bioptim. Może jeszcze tydzień i będzie git.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Stan jestem ciekawy tego rozwiązania co planowałeś/zrobiłeś. 2 korpusy sznurkowe, pompa, i kubełek zasypany ceramiką.

Rozumiem, że z kubełka wywaliłeś silnik i podłączyłeś normalnymi wężami do oryginalnego podłączenia z kubełkiem?