Jump to content

Eheim prof3 2080 czy Fluval FX6

Recommended Posts

Guest pemergency
Witam

Bardzo proszę o radę który filtr wybrać :

EHEIM PROFESSIONEL 3 2080

czy

Fluval FX6

Akwarium 720l na narurowcu (5 korpusów) ale chce mieć awaryjnego biologa.

Proszę o oponie

Jak na biologa to eheim, fx ma małą pojemność na złoże i bardziej nadaje się na mechanika. Swoją drogą, moim skromnym zdaniem ten eheim to i tak przerost formy... jeśli chodzi o filtrację biologiczną.

Guest pemergency
a dlaczego przyrost formy.... ?

Dlatego, że na biologa wystarczy jakikolwiek tani filtr o dużej pojemności, albo chiński (czego nie polecam bo jest prądożerny), albo jakiś JBL (dobrze wykonany i ekonomiczny)- coś pomiędzy tanim chińczykiem i drogim Eheimem...

Na pewno eheim jest lepszy od fluvala. jednak gdy masz załatwioną filtrację mechaniczną to nie ma potrzeby montować aż takiego olbt=rzyma i wystarczy np. takie coś ;):

FILTR JBL CRISTALPROFI GREENLINE e1901 + GRATISY (4012359846) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/40/12/35/98/4012359846@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@40/12/35/98@@AMEPARAM@@4012359846

biologie załatwi ci na pewno a poco przepłacać ... chyba, ze czynnik ekonomiczny jest nieistotny to bierz eheima.

• Dziękuję 1

JBL odpada. Miałem e1501 (20W) i jest mocno przereklamowany. Bardzo mały przepływ przy ceramice w koszach. Może połowę tego co producent pisze. Pracowałem też z fluvalem 406 (20W). Sporo lepszy ale wydaje mi sie, że za mały. A eheim 2080 pobiera 25W przy bardzo wysokiej litraż-owo filtracji. FX6 pobiera 48W , ale lepiej dmucha. Dlatego padło takie pytanie. Czy może ktoś bawił się tymi zabawkami i powie coś konkretnego. Na pewno nie chinole które kasują 50zł miesięcznie.

Miałem tylko fluvala fx5 i w 2 akwariach bez zarzutu ( ciągną baniaki same bez mechanika ) ale w jednym katastrofa ( niestety najbardziej moim ;) ) . 2 awarie zabiły mi ryby. Potrafi się zapchać i stanąć. Nie wiem czy model Fx6 usunął ten problem. Fx ma pompę na dole i jeśli zasysa drobny piasek po prostu zapcha wlot. Zwłaszcza, gdy jest już dopakowany. Nie było problemów z 2 jbl-ami które stosowali znajomi a na prawde ty przt 5 korpusach nie potrzebujesz mega mocy dla filtracji biologicznej. Oczywiście zakup JBL-a dyktuje cena tak jak wspomnialem jeśłi kaska nie odgrywa roli bierz bez wahania eheima. EHEIM PROFESSIONEL 3 2080 jest mi obcy ale już starsze modele i 2071 bardzo mi polecano i z powodzeniem używano.

Dziękuje. Tak właśnie słyszałem, ze fx super działa jako mechaniol i biolog ale ta właśnie pompa na dole. Kasa nie gra roli bo moje pysie to mój skarb. przemawia także za mną ekonomia. Eheim bierze 2 x mniej prądu i więcej miejsca na złożę. a JBL czy dmuch aż 2x mocniej???

Fx działa tak jak piszesz jeśli oczywiście jest sprawny. Te dwa ciągną całą mechanike i biologię. Mój po tych 2 awariach stracił sprawność na oko z 1/3 . Jednak ty mając narurowiec nie musisz już walczyć o stronę mechaniczną a skoro potrzeba ci biologa to ja bym postawił na eheima.

• Dziękuję 1