Jump to content

filtracja 240L hybryda kubeł-rury

hipcio_stg

Recommended Posts

Na początek się przywitam, bo to pierwszy post na KM. Mam na imię Marcin i zajmuje się awkarystyką od 4lat. Po holendrze naszła mnie ochota na Afrykę. Wymieniłem podłoże na kwarc, kupiłem trochę wapieni poukładałem, zalałem odpaliłem. Po jakiś dwóch tygodniach od zalania wpuściłem ryby. W sumie szaleństwo, bo 4 gatunki. 10x p.yellow, 10x p. pomarańczowy, 10x p. rdzawy, 10x p. niebieski w wzdłużne paski. Oddam nadmiar samców, jak już je rozpoznam. Wracając do sedna sprawy zaczęły się problemy z filtracją. Posiadam na podorędziu JBL e1500 + lampę UV 11W (4x15m na dobę). Cały czas mam problem z uzyskaniem krystalicznej wody co mnie strasznie irytuje. Naoglądałem się filmów na YT o filtrach rurowych i nagle lampka by zrobić też. Pytanie się nasuwa czy w 240 warto to robić? Nie chcę pchać do środka mechanika - najchętniej to bym tam nic nie wkładał poza ozdobami. Pomysł wpadł mi na stworzenie hybrydy - kubeł połączyć z dwoma pojemnikami narurowymi. W nich 2x sznurki równolegle a za nimi spust wody i kubeł z UV. Czy JBL da radę uciągnąć całość? Czy muszę zastosować dodatkową pompę? Nie bardzo rozumiem skróty FBF, MATRIX?

Twój kubeł nie poradzi sobie z dwoma korpusami i o tym mogę Cię zapewnić. Mam Hw-304 (2000l/h) i daje rade jednemu ale przepływ jest już dość mocno stłumiony. Z dwoma by sobie nie poradził i tego jestem pewien. Wiele osób montuje obecnie jeden korpus na wlocie i on służy jako mechanik, wtedy nie musisz pakować gąbki do środka.

Jeśli chodzi o skróty:

Matrix to jeden z lepszych o ile nie najlepszy wkład do kubła (medium filtracyjne):

SEACHEM - MATRIX - 1 LITR - WKŁAD BIOLOGICZNY !!! (3986878721) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img10.allegroimg.pl/photos/400x300/39/86/87/87/3986878721@@AMEPARAM@@10@@AMEPARAM@@39/86/87/87@@AMEPARAM@@3986878721

FBF to rodzaj filtracji. Korpus zasypany piaskiem i zamontowany no odwrót tzn. wlot do wylotu. Woda od dołu przepływa przez piasek delikatnie go obmywa. Jest to rodzaj filtracji biologicznej. Więcej na ten temat powiedzą koledzy bardziej doświadczeni.

Dzienne przemyślenia na chwilę obecną zakończyły się układem:

zasys-> filtr narurowy sznurkowy -> lampa UV -> JBL e 1500 zasypany ceramiką na czysto -> spust do podmian -> wylot. Mam nadzieję, że JBL pociągnie ten zestaw. Jeżeli nie to dołożę pompę o większej wydajności i wyłączę JBL-a.

Co o tym sądzicie?

Guest pemergency
Na początek się przywitam, bo to pierwszy post na KM. Mam na imię Marcin i zajmuje się awkarystyką od 4lat. Po holendrze naszła mnie ochota na Afrykę. Wymieniłem podłoże na kwarc, kupiłem trochę wapieni poukładałem, zalałem odpaliłem. Po jakiś dwóch tygodniach od zalania wpuściłem ryby. W sumie szaleństwo, bo 4 gatunki. 10x p.yellow, 10x p. pomarańczowy, 10x p. rdzawy, 10x p. niebieski w wzdłużne paski. Oddam nadmiar samców, jak już je rozpoznam. Wracając do sedna sprawy zaczęły się problemy z filtracją. Posiadam na podorędziu JBL e1500 + lampę UV 11W (4x15m na dobę). Cały czas mam problem z uzyskaniem krystalicznej wody co mnie strasznie irytuje. Naoglądałem się filmów na YT o filtrach rurowych i nagle lampka by zrobić też. Pytanie się nasuwa czy w 240 warto to robić? Nie chcę pchać do środka mechanika - najchętniej to bym tam nic nie wkładał poza ozdobami. Pomysł wpadł mi na stworzenie hybrydy - kubeł połączyć z dwoma pojemnikami narurowymi. W nich 2x sznurki równolegle a za nimi spust wody i kubeł z UV. Czy JBL da radę uciągnąć całość? Czy muszę zastosować dodatkową pompę? Nie bardzo rozumiem skróty FBF, MATRIX?

Pomijając pytanie o narurowca i w ogóle filtracje, odpowiem na pytanie dotyczące klarowności wody.

Po pierwsze baniak jest niedojrzały, są wahania i stąd woda mętnieje,

po drugie włączanie lampy 3x15minut to kompletny bezsens bo nic to nie da, chcesz zobaczyć rezultat działania UV, to zostaw ją włączoną 24h/3 dni...

Taki zestaw zwalnia bardzo. Działa zdecydowanie poniżej połowy deklarowanego przez producenta przepływu.

Jeśli to jedyne źródło filtracji biologicznej i mechanicznej w Twoim akwarium, to na dłuższą metę nie przejdzie. O ile biologicznie powinno być ok, to ryby będą brudzić a taki zestaw ma za mały przepływ by to wyłapać. Sam zobaczysz i będziesz się kombinował z filtrem wew., kolejnym kubełkiem lub klasycznym narurowcem.

W nich 2x sznurki równolegle a za nimi spust wody

To dobry pomysł ! Ja posiadam jeden taki korpus do filtra JBL1501 i jest ok , a przy połączeniu dwóch korpusów równoległych przepływność jeszcze dodatkowo wzrośnie. Sam będę musiał dodać drugi korpus dla lepszego przepływu.

Oczywiście jak chcesz możesz pomiędzy filtrem, korpusami ze sznurkiem zapakować pompę CO będzie jeszcze lepiej.

Tak ! Właśnie dlatego w narurowcu jest polecana opcja dwóch korpusów narurowych połączonych równolegle ( nie szeregowo bo wtedy rzeczywiście spadnie przepływ i to strasznie). Ponieważ więcej wody jest w stanie przejść przez te dwa korpusy do pompy niż przez jeden. Nawet czysty wkład sznurkowy ma jakoś przepływność i ni kij więcej nie pójdzie , ale już na dwóch sznurkach równoległych do pompy poleci dwa razy więcej wody niż z jednego. Oczywiście muszą być połączone równolegle.

• Dziękuję 1