Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

zastanawiam się nad dodaniem do akwarium 375l. piątego gatunku(maylandia estherae OB), moja obsada to:

saulosi 2+7

maingano docelowo 1+3

P. T. chilumba gold 1+3

P. E. yellow tail 1+3

Co sądzicie o takiej obsadzie z tym 5 gatunkiem? Ewentualnie zamiast maylandii może coś innego? Dodam, że w akwa mam sporo kryjówek.

Liczę na Waszą wyrozumiałość :D

Z góry wielkie dzięki :)

Opublikowano

Hmmm, jest to dosyć trudna decyzja. Wyjścia widzę dwa. Albo zostawiasz obsadę tak jak napisałeś i dodajesz Maylandię w podobnych proporcjach, albo nie dodajesz 5 gatunku, tylko zwiększasz liczbę ryb w konkretnych gatunkach (tych 1+3). Ja chyba wybrałbym drugą opcję.

Opublikowano

IMHO jest wystarczająco tylko rozszyfruj mi P.E. yellow tail, czy to petrotilapia czy elongatus ???? Jakoś słabne z dnia na dzień ;) i nie chce mi sie myśleć co to ;) ?

Opublikowano
Najlepiej przyjąć za zasadę, że im mniej ryb tym lepiej.

a dlaczego tak twierdzisz?

jak dla mnie zawsze lepiej jest mieć to lekkie przerybienie niż mieć mniej ryb w akwarium, nim w akwa jest mniej ryb tym większe są walki między samcami oraz czasami także i samicami.

odnośnie tematu... rozumiem ze wymiary akwa to 150*50*50 ... :wink: jak dla mnie 4 gatunki to w sam raz do takiego akwa :wink:

masz:

saulosi 2+7

maingano docelowo 1+3

P. T. chilumba gold 1+3

P. E. yellow tail 1+3

jak dla mnie mógłbyś dołożyć aby był harem, np. 2+5maingano i byłoby dobrze oczywiście możesz się pokusić o ten jeden gatunek więcej... ale jak dal mnie 4 w zupełności by wystarczyły...

Opublikowano

lepiej wiecej ryb z danego gatunku a mniej samych gatunkow

ja osobiscie bym nawet nie wychodzilo poza 3 gat w takim akwarium jak masz

Opublikowano

Witam i dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

Więc sprawa sie wyklarowała i zostanę przy 4 gatunkach, powiększę stada w miarę możliwości i nie będę kombinował(2+5 wystarczy? czy nie będzie zbyt wiele samców?)

akwa ma 150/50/50, a P. E. yellow tail to Pseudotropheus elongatus :D

Opublikowano

W takim razie zostaw te 4 gatunki a gdyby było im za ciasno będziesz musiał jeden zredukować tak jak powiedziała Adi lepiej by było jakby były 3 ale 4 jeszcze tego baniaka nie zabiją ;).

Opublikowano
IMHO im mniej ryb tym prezentują ciekawsze zachowania.

To ja Ci proponuje 1 sztuke w akwarium.... wedlug Twojego toku myslenia. :D To byl zart... oczywiscie.