M_sobo Opublikowano 13 Sierpnia 2007 #1 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Witam wszystkich, zastanawiam się nad dodaniem do akwarium 375l. piątego gatunku(maylandia estherae OB), moja obsada to: saulosi 2+7 maingano docelowo 1+3 P. T. chilumba gold 1+3 P. E. yellow tail 1+3 Co sądzicie o takiej obsadzie z tym 5 gatunkiem? Ewentualnie zamiast maylandii może coś innego? Dodam, że w akwa mam sporo kryjówek. Liczę na Waszą wyrozumiałość Z góry wielkie dzięki
sision Opublikowano 13 Sierpnia 2007 #2 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Hmmm, jest to dosyć trudna decyzja. Wyjścia widzę dwa. Albo zostawiasz obsadę tak jak napisałeś i dodajesz Maylandię w podobnych proporcjach, albo nie dodajesz 5 gatunku, tylko zwiększasz liczbę ryb w konkretnych gatunkach (tych 1+3). Ja chyba wybrałbym drugą opcję.
harisimi Opublikowano 13 Sierpnia 2007 #3 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 IMHO jest wystarczająco tylko rozszyfruj mi P.E. yellow tail, czy to petrotilapia czy elongatus ???? Jakoś słabne z dnia na dzień i nie chce mi sie myśleć co to ?
Lenek Opublikowano 13 Sierpnia 2007 #4 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Najlepiej przyjąć za zasadę, że im mniej ryb tym lepiej.
nimbo Opublikowano 13 Sierpnia 2007 #5 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Najlepiej przyjąć za zasadę, że im mniej ryb tym lepiej. a dlaczego tak twierdzisz? jak dla mnie zawsze lepiej jest mieć to lekkie przerybienie niż mieć mniej ryb w akwarium, nim w akwa jest mniej ryb tym większe są walki między samcami oraz czasami także i samicami. odnośnie tematu... rozumiem ze wymiary akwa to 150*50*50 ... jak dla mnie 4 gatunki to w sam raz do takiego akwa masz: saulosi 2+7 maingano docelowo 1+3 P. T. chilumba gold 1+3 P. E. yellow tail 1+3 jak dla mnie mógłbyś dołożyć aby był harem, np. 2+5maingano i byłoby dobrze oczywiście możesz się pokusić o ten jeden gatunek więcej... ale jak dal mnie 4 w zupełności by wystarczyły...
aditu Opublikowano 13 Sierpnia 2007 #6 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 lepiej wiecej ryb z danego gatunku a mniej samych gatunkow ja osobiscie bym nawet nie wychodzilo poza 3 gat w takim akwarium jak masz
M_sobo Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Autor #7 Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Witam i dzięki wszystkim za odpowiedzi Więc sprawa sie wyklarowała i zostanę przy 4 gatunkach, powiększę stada w miarę możliwości i nie będę kombinował(2+5 wystarczy? czy nie będzie zbyt wiele samców?) akwa ma 150/50/50, a P. E. yellow tail to Pseudotropheus elongatus
harisimi Opublikowano 15 Sierpnia 2007 #8 Opublikowano 15 Sierpnia 2007 W takim razie zostaw te 4 gatunki a gdyby było im za ciasno będziesz musiał jeden zredukować tak jak powiedziała Adi lepiej by było jakby były 3 ale 4 jeszcze tego baniaka nie zabiją .
Lenek Opublikowano 15 Sierpnia 2007 #9 Opublikowano 15 Sierpnia 2007 IMHO im mniej ryb tym prezentują ciekawsze zachowania.
Gość pfpp Opublikowano 15 Sierpnia 2007 #10 Opublikowano 15 Sierpnia 2007 IMHO im mniej ryb tym prezentują ciekawsze zachowania. To ja Ci proponuje 1 sztuke w akwarium.... wedlug Twojego toku myslenia. To byl zart... oczywiscie.
Rekomendowane odpowiedzi