lufa555 Opublikowano 6 Marca 2014 Autor #11 Opublikowano 6 Marca 2014 Nikt tu o inwazji nie pisał lekkie zmętnienie jedynie .
stan Opublikowano 6 Marca 2014 #12 Opublikowano 6 Marca 2014 No tak sie pisze na zmętnienie pierwotniakami ,, inwazja pierwotniaków". Wiesz ciężko policzyć ile ich tam jest i jak to nazwać - inwazja , atak , próba przejęcia przejrzystości wody itp. ;-) !! Chodziło mi ogólnie o to że wywalenie brudnych i osiedlonych bakteriami wkładów sznurkowych nie zachwieje biologią w akwarium , a tym bardziej nie będzie przyczyną ,, próby przejęcia przejrzystości wody przez pierwotniaki '' ;-) .
Damian780425 Opublikowano 7 Marca 2014 #13 Opublikowano 7 Marca 2014 A mi przychodi do głowy inne wyjaśnienie . W sznurkach jest dużo powietrza i po uruchomieniu woda wypłukuje bardzo drobne bąbelki i to nic innego jak napowietrzenie które zanika po góra dobie . Pewnie gdyby w zbiorniku nie było cyrkulacji cały proces odbył by się znacznie szybciej. Mam sznurki w domowej instalacji i tak się właśnie dzieje po wymianie , dokładnie przedstawia to załączone zdjęcie z pianą.
stan Opublikowano 7 Marca 2014 #14 Opublikowano 7 Marca 2014 Tak się dzieje z powietrzem z pomiędzy sznurków ( ja tak mam i nic więcej) ale są też sznurki które robią mgiełkę o której pisał Aarset.
piterf Opublikowano 7 Marca 2014 #15 Opublikowano 7 Marca 2014 Ja nie używam wkładów sznurkowych a ociepliny, którą nawijam na trzpień ze sznurka, ponieważ przy mojej pompie tylko takie wkłady wytrzymają 3 tygodnie lub więcej. Czytajcie ze zrozumieniem. Kolega lufa555 nie używa wkładów sznurkowych tylko ociepliny. Tak więc teorie niewypłukanych oraz zapowietrzonych sznurków odpadają. Ja nadal podtrzymuje że są to zwykłe pierwotniaki.
Bezprym Opublikowano 7 Marca 2014 #16 Opublikowano 7 Marca 2014 Nie przyszło wam do głowy, że to malutkie nitki tej otuliny ?
acer2244 Opublikowano 9 Marca 2014 #17 Opublikowano 9 Marca 2014 Witam u mnie też pojawiła się lekka mgiełka której wcześniej nie było ale to raczej nie żadne nitki z tego filtra sam nie wiem co to może być raczej nie pierwotniaki.
stan Opublikowano 9 Marca 2014 #18 Opublikowano 9 Marca 2014 Przyczynami lekkiej mgiełki są zabrudzenie mechaniczne lub pierwotniaki ! I swojego czasu mocno sie upierałem , że mam mechanicznie zabrudzoną wodą , a i tak na koniec Snocho miał rację, że były to pierwotniaki.
acer2244 Opublikowano 9 Marca 2014 #19 Opublikowano 9 Marca 2014 Samo chyba przejdzie po jakimś czasie dobre napowietrzanie i to tyle.
stan Opublikowano 9 Marca 2014 #20 Opublikowano 9 Marca 2014 To są pierwotniaki jak nie wyfiltrowałeś watoliną to na 99,9% pierwotniaki. Mocno napowietrzaj ale naprawdę mocno i zakryj baniak na 3-4dni !
Rekomendowane odpowiedzi