Skocz do zawartości

Mleczna woda po wymianie wkładów w filtrze narurowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zaciemnienie możesz odpuścić ale na pewno zrób rybom głodówkę (zarazem zrobisz ją pierwotniakom ;)).

A ile dni tej głodówki?? Niektórzy mówią, że pierwotniaki nie lubią też silnego światła. A może dodać bakterii mam takie firmy Azoo Psb.

Opublikowano

Różne teorie, nie wiadomo która prawidłowa.

Zmętnienie odeszło w siną dal po 3 dniu, jak to zwykle bywało wcześniej. Czy to pierwotniaki? Dziś podmieniłem około 140l wody bez ruszania wkładów mechanicznych. Woda kryształ.

Taki chyba urok mojego baniaka.

Opublikowano
Na pewno lubią podmianę wody także na razie się z tym wstrzymaj.

Kurcze a dziś podmieniłem ale tylko 15 litrów na 375 to i tak spoko więc na razie się wstrzymam z podmianami.

Opublikowano

Powiem tak robiłem co mogłem żeby zlikwidować to zmętnienie łącznie z napowietrzaniem. Trafiłem wreszcie na czacie na Snocho i jego rada była napowietrzać i zaciemnić zbiornik na 3-4dni. Efekt ? Pozbyłem się tego mętu raz, a dobrze który doprowadzał mnie do szału.

Opublikowano
Powiem tak robiłem co mogłem żeby zlikwidować to zmętnienie łącznie z napowietrzaniem. Trafiłem wreszcie na czacie na Snocho i jego rada była napowietrzać i zaciemnić zbiornik na 3-4dni. Efekt ? Pozbyłem się tego mętu raz, a dobrze który doprowadzał mnie do szału.

Posłuchałem Twojej rady i dziś zaciemniłem całe akwarium tylko mam pytanie czy rybkom nic nie będzie, dziś wpuściłem nowe rybki do akwarium i szkoda by było aby się im coś stało. Trochę się ich naszukałem w akwarium mam mechanika aquael turbo filter 2000 skierowany na taflę i dziś dorzuciłem drugiego 1500 z gęstą włókniną w środku i wężykiem do napowietrzania no i oczywiście kubełek jako biolog. Myślę, że rybki się nie poduszą pod tym kocem. Zobaczymy jaki będzie efekt zaciemnienia??. A co zrobić jak już dajmy na to woda się wyklaruje?? zrobić jakaś podmiankę od razu??, czy gąbkę od mechanika też wypłukać pod wodą z akwarium. A co z oświetleniem od razu po tyle godzin świecić co było czy stopniowo wydłużać??. Dzięki pozdrawiam.

Opublikowano

Nic się rybą nie stanie ;-) !! Po wyklarowaniu wody nic nie musisz robić z filtrami oraz podmianami wody. Światło też paliłem normalnie. Oczywiście ryb też nie karm w tym czasie.