michdom74 Opublikowano 25 Lutego 2014 #1 Opublikowano 25 Lutego 2014 Witam serdecznie, to chyba mój pierwszy post dotyczący bezpośrednio ryb. Przedstawiam je więc. Akwarium zwykłe profilowane 112ltr. Aranżacja pod tytułem "kupa kamieni z prawej, kupa kamieni z lewej" Obsada - 8 sztuk Ps. saulosi, kupione w DiscusZoo w W-wie. Wygląda niestety na to, że mam 4 samce i 4 samice. Trochę niefajne proporcje. Dwa samce wybarwione w pełni, trzeci się wybarwia a czwartego podejrzewam, że jest samcem . Kilka zdjęć:
Bezprym Opublikowano 25 Lutego 2014 #2 Opublikowano 25 Lutego 2014 Na takie małe akwarium harem 1+4 starczy.
michdom74 Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor #3 Opublikowano 25 Lutego 2014 Docelowo, tyle pewnie zostanie.
waszek18 Opublikowano 25 Lutego 2014 #4 Opublikowano 25 Lutego 2014 Skoro wiesz że masz 4 samce to już redukuj do 1 plus 4,żebyś nie doczekał się tragedii w postaci zgonu samicy z ewentualnego przemęczenia. Zostaw jednego samca najładniej wybarwionego i reszta do oddania.
harisimi Opublikowano 25 Lutego 2014 #5 Opublikowano 25 Lutego 2014 Cześć Michał ... na razie niczego nie oddawaj samczyki wyglądają fajnie i mają czym się zająć a więc samymi sobą. Z czasem za pewne bedzie to konieczne ale ukłąd końcowy 1+4 to fajny układ. Czasowo możesz mieć 4+4 później 3+4 2+4 . Mają gdzie się kryć. Czy Ty masz na powierzchni rzęsę ? Wizualnie wygląda tak jakbyś miał bardzo wysoki baniak
michdom74 Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor #6 Opublikowano 26 Lutego 2014 Mam na powierzchni rzęsę wodną. Po pierwsze stanowi świetny filtr biologiczny, po drugie poczytałem kiedyś o jej zaletach jako pokarmu roślinnego dla tęczanek. I rzeczywiście moje saulosy zajadają się nią każdego poranka, ostatnio wyczyściły mi powierzchnię z całej rzęsy. Na szczęście mam jeszcze jeden zbiornik z rzęsą. Co do wysokości zbiornika to złudzenie optyczne.
harisimi Opublikowano 26 Lutego 2014 #7 Opublikowano 26 Lutego 2014 Właśnie byłem w szoku, że ta rzęsa się utrzymała u mniew klubie karmiłem nią pyski a o tym żeby przetrwala nie można btło nawet pomarzyć :-)
rayan85 Opublikowano 26 Lutego 2014 #8 Opublikowano 26 Lutego 2014 Wapienie zaczynają wyglądać znajomo dzięki glonom . Albo mi się wydaje , albo masz kiepskie oświetlenie i ... czy nie masz żadnego tła ? wygląda jakby akwa było na "przelot" ,że tak powiem.
michdom74 Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor #9 Opublikowano 27 Lutego 2014 Tak akwa jest na przelot, stoi po środku pokoju . Co do oświetlenia to nie potrzebuje za dużo do Malawi? Dla glonów i rzęsy wystarcza, mam chyba 20 watt.
rayan85 Opublikowano 27 Lutego 2014 #10 Opublikowano 27 Lutego 2014 . Co do oświetlenia to nie potrzebuje za dużo do Malawi? Może po prostu zdjęcia są niedoświetlone i nie oddają realizmu barw. A półmrok w pewnych partiach akwa wskazany i mi się podoba. A jakiej świetlówki/led używasz?
Rekomendowane odpowiedzi