Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Filtracja zapewne da radę. Malawka pójdzie w złym kierunku i już nie patrząc tylko na kontekst przerybienia dość wyraźny ... u mnie przy stanowisku dość liberalnym 20-22 ryby to max. Można jednak pokombinowac inaczej 5 gatunków to nie dramat ale ilość już dużo za duża trzeba by więc zmniejszyć ilości ryb da Ci to różnorodność ale w rozsądnych granicach.

Proponuję wiec kompromis który pozwoli Ci zostać na poziomie akceptowalnym i dołaczyć jakies ryby. Grzechem byłoby kasować układ 3+6 u saulosi 3 lata w takim układzie to super sprawa i profanacją byłoby to skasować, chyba że pozostałe ryby poza wybarwionymi to nie same samice wtedy samce warto kasować. Maingano masz jednego samca a samotniczy tryb życia może dopuszczać zostawienie tych ryb w układzie 1+1 ( postaraj się o samice ). Licznik wynosi 11 ryb. Yellow i mamy 5 szt razem 16 ryb. 2 gatunki hmm strasznie trzeba by to rozciągnąć bo 1+3x2 = 8 razem 24 ryby.

No i teraz co dalej ... hmm na pewno nie krówki red redy i to z dwóch powodów raz że to duża ryba dwa że ... czy nie za wiele żółtego/pomarańczowego ? 5 yellow, 6 samic saulosi i jeszcze 3 a w sumie 4 podobne red redy razem na 24 ryb będziesz miał 15 żółtopodobnych. Moim zdaniem to żadna zmiana. Dlatego przewijający się wcześniej callainos to lepszy pomysł zarówno w stosunku do red reda jak i socolofi. Socolofi to ryba która ma identyczne przywiązanie do rewiru jak saulosi i konflikt z saulosi gwarantowany.

Tak więc kup 6-8 młodych callainosów i zostaw docelowo 1+3. Upieczesz dwie pieczenie przy jednym ogniu będziesz miał po pierwsze rybkę kształtem przypominającą red redy a kolorem socolofi. Dodaj do tego np nie za duże a inne kolorystycznie Pseudotropheus livingstonii i będziesz miał ciekawy zbiornik

-- dołączony post:

Poczytałem trochę wątek i będę Ci kibicował ;)

Zobaczymy co z tego wyjdzie :P

Nie będę się tu wymądrzał, sam testowałem różne ryby , obecnie prawie doszedłem do "harmonii" (harmonia będzie jak jeden z podopiecznych dorośnie i mi jej nie zaburzy :D )

Często posiłkuję się filmami z Malawi i Tanganiki i zachowaniem dzikusów w ich naturalnym środowisku. Z tego co widziałem raczej pysie trzymają się w większych lub mniejszych koloniach, więc temat "kontrolowanego przerybienia" to temat rzeka i było już w necie kilka dłuższych w tej kwestii polemik ;)

Sugeruję wpuścić obsadę (tylko aby ilość nie zaalarmowała obrońców praw zwierząt ;) ) i obserwować, w razie niepokojących sytuacji szybko reagować.

Z reguły w dłuższe dyskusje się nie wpuszczam, mam już wyrobione na ten temat zdanie ;)

POZDRO

KODI napisz dlaczego będziesz kibicował ? Co jest takiego ponętnego w przerybionym akwarium aby aż temu kibicować ? Kolory są do bani, wielość ryb zabija naturalne zachowania ? Nie rozumiem i chętnie popolemizuje no i posłucham ... bo uderzyłeś w sens istnienia podstawowych zasad dystrybuowanych przez KM a jako reprezentant tego Stowarzyszenia chciałbym wiedzieć czemu ludzie chcą czegoś tak skrajnie bezsensowanego z mojego punktu widzenia ? Nie jestem żadnym lobby anty sklepowym ;) ... znam pyszczaki i chętnie dziele się opiniami na ich temat i za cholerkę nigdy żaden "zupolub" nie wskazał mi racjonalnego powodu tzw przerybienia niech nawet będzie kontrolowanego poza ślepą chęcią posiadania większej ilości gatunków i nowych rybek bo tych starych szkoda oddać. Jako osoba która pragnie mieć jak najwięcej gatunków ( do śmierci co najmniej z 50% tych co są na rynku ) oczywiscie byłoby mi na rękę mieć ich jak najwięcej w swoim baniaczku. Idąc więc tropem autora wątku w jego 375 sztuk 30 to w moim 1271 ... hmm ... tak jakoś 100ka wychodzi ... licząc 1+3 to 25 gatunków ... bajera, super ... w 4 zestawy mam 100 gatunków ... aż mam wypieki na twarzy :mrgreen:. KODI nie chcę Cię obrażać ale źle robisz kibicując zabijaniu fajnej Malawki ... sorrki jeśli cię uraziłem.

Aha a co do filmów z Malawi ... oczywiście, ze ryb jest sporo i są czasem dość gęsto ale musisz wziąć pod uwagę, że kamyk skałka nad którym widać np stado afr ( 50-60 szt ) ma wielkość co najmniej pokoju a nie akwarium w którym ono stoi a ryby pływają tak do wysokości sufitu. Nie mozna tego porównać nawet do największych baniaków.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Bardzo Ci dziękuję harisimi! Jak zawsze można na Ciebie liczyć! Właśnie takiego kompromisu oczekiwałem! Problem jest tylko taki, że ja już wszystkie rybki...sprzedałem. Więc chce skompletować obsadę od początku - nie jestem niczym ograniczony. Te 20-22 rybki nawet mi odpowiadają bo obecnie miałem 16 dorosłych i nie wyglądało to tragicznie. Myślę, że te 22 rybki w 375l mnie zadowolą. Jednak chcę różnorodność - 5 gatunków. A livingstoni kompletnie mi się nie podobają:) Czy mógłbyś jeszcze poświęcić mi harisimi trochę czasu i wybrać coś kolorowego? Na pewno coś z Yelow i Maingano. Socolofi bądż Callainoś też mnie kuszą. Może:

1. Yelow, Maingano, Saulosi, Callainos i co jako 5 gatunek? (nie chce Sprengerae, może Fire Fish - wiem sztuczny wytwór ale ładny, też istota żywa)

2. Red-red, Socolofi, Yelow, Maingano i co jako 5 gatunek?

3. Demasoni, Msobo Magunga i co do tego kolorowego roślinnego?

Opublikowano
A powiedz coś więcej KODI? Jakie ryby testowałeś, jakie zestawienie, co masz obecnie, jakie gatunki, ilość, akwarium?

Obecnie mam non mbuna + itaka ;)

Wcześniej miałem : pseudotrop. -calainos, socolofi, lombardoi, acei, maingano, elongat. -neon spot, mpanga ,cynotilapia-afra, grenschakei, ester.Red-red , capidochromis borley, yellow i inne (o których już nie pamiętam)

Mogę śmiało stwierdzić, że przy takim mixie , przy odpowiednim aranżu, nie dość, że nie było zgonów, to jeszcze była duża przeżywalność narybku . Oczywiście sytuacja mnie zirytowała jak raz na dwa miesiące musiałem wyławiać maluchy i wyciągać prawie cały aranż (widocznie przesadziłem z kryjówkami)

Po wpuszczeniu aulonocar, zacząłem stopniowo redukować obsadę z mbuna i aranż, obecnie mam samych mięsożerców .

Ważne aby ryby były w jednej grupie wiekowej, lub osobniki z natury silniejsze były młodsze od grupy słabszej. Teraz mi jest to ciężko opisać w jednym poście wszystkich moich spostrzeżeń, ponieważ temperament ryb był różny w ramach jednego gatunku (na to trzeba uważać i to obserwować) Na pewno odradzam borleye do akwarium ze słabszymi gatunkami, nadają się tylko do silnych non mbuna i itaka (np. dimidiochromis, placidochromis) !

To tak na szybko- POZDRO

Opublikowano

1. Yelow, Maingano, Saulosi, Callainos i co jako 5 gatunek? (nie chce Sprengerae, może Fire Fish - wiem sztuczny wytwór ale ładny, też istota żywa)

Dla Aulonki za mocne towarzystwo. A czemu saulosi może spróbuj coś podobnego ale jednak innego np Pseudotropheus sp elongatus ornatus lub ornatus Tanzania.

Byłoby:

yellow 1+4, maingano 1+1, Callainos 1+3, saulosi 2+5/membe deep/elongatus ornatus/elongatus ornatus Tanzania, Metriaclima sp. patricki 1+3

2. Red-red, Socolofi, Yelow, Maingano i co jako 5 gatunek?

Red red i socolofi to duze ryby i tutaj bym nie dał dodatkowego gatunku.

3. Demasoni, Msobo Magunga i co do tego kolorowego roślinnego?

tu się też nie podejmę bo rośłinożercy są agresywniejsi i generalnie są to same diabły upchać je można ale to bez sensu.

-- dołączony post:

Obecnie mam non mbuna + itaka ;)

Utaka to też non - Mbuna ... każda Utaka to non - Mbuna, nie każda non - Mbuna to Utaka. Utaka zawiera się więc w szerszej grupie non - Mbuna.

• Dziękuję 1
Opublikowano

1. Pseudotropheus sp elongatus ornatus wydają się być agresywnymi rybkami. Poza tym samice są nieciekawe więc nie podobają mi się. A czy Callainos np. stad: http://tablica.pl/oferta/mailandia-callainos-pyszczaki-malawi-slask-CID103-ID2PjPP.html#5a0aa311bb jest równie niebieski i ładny jak Socolofi? Czy to prawda, że samice i samce są takie same dla Callainos i Soclofi? Z tych dwóch zestawów co będzie łatwej utrzymać i będzie atrakcyjniejsze dla oka?

a) Yelow, Maingano, Saulosi, Callainos

B) Red-red, Socolofi, Yelow, Maingano

Opublikowano

Dla oka atrakcyjniejsze będzie opcja B ... ale to moje oko ;) ... oczywiście czterogatunkowo. Jednak ciekawsza i mniej spotykana jest opcja A a nie wiele tej B ustępuje ;). Ornatusy podobnie jak inne elongi nie są jakimiś killerami a wg mnie sa ładne ale to moje poczucie piękna ;) Co do callainosa to socolofi dobrej jakości jest fajniejsze moim zdaniem od callainosa, gdyż samice socolofi bardziej przypominają swoich partnerów niż samice callainosa jednak te pierwsze nie powinny być z saulosi. Mozesz wiec pomyśleć jeszcze tak:

Socolofi 1+3, maingano 1+1, yellow 1+4, Labidochromis sp. mbamba 1+3/Pseudotropheus sp. elongatus Mphanga i ewentualnie te patricki ... bo o nich nic nie pisałeś czy ci się widzą czy nie.

Opublikowano

W tej ostatniej zaproponowanej przez Ciebie obsadzie będzie z kolei za niebiesko:) A dlaczego Maingano proponujesz wszędzie 1+1? Co do tych dwóch obsad a) i B) to myślę, że kolorysycznie będzie bardzo podobnie jednak zestaw B) jest zestawem większych ryb niż a) - prawda?

Opublikowano

Utaka to też non - Mbuna ... każda Utaka to non - Mbuna, nie każda non - Mbuna to Utaka. Utaka zawiera się więc w szerszej grupie non - Mbuna.

Dzięki Wojtku za sprostowanie ;) Coś mi się wieczorkiem popiep.... :P

Wracając do sugerowanej obsady, mój samiec calainos był wyjątkowo agresywny (do przemyślenia)

Co do kolorów socolofi i calainos, trudno coś doradzić . Błękit jest podobny jednak ryby różnią się znacznie.

Dla mnie 4 gatunki w 375L to nadal nie jest przerybienie (taka moja skromna uwaga):P

Pomyślał bym o jakimś 5-tym gatunku np. o rdzawych lub o hongi (jeżeli wybierzesz wersję nienaturalną sweden- to będziesz miał mega kolorowo) :idea:

POZDRO

Opublikowano

Hongi jest bardzo ładna jednak typowo roślinna - ja szukam bardziej wszystkożernej obsady.

1. Co innego niebieskiego (jak Callainos i Socolofi) można zaproponować do Saulosi, Yelow, Maingano?

2. Ile czasu potrzebują Red-red i Socolofi aby uzyskać np 8-10cm?

3. Czy w przerybieniu większe znaczenie ma aby pomieszać więcej gatunków ryb czy bardziej chodzi o samą ilość ryb?