Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

To moje pierwsze Malawi, akwarium już zalane, za 3-4 tygodnie zapewne wpuszczę pierwsze ryby. Tutaj pytanie, czy przy poniższej aranżacji jest duża szansa na utrzymanie 3 samców Pseudotropheus saulosi? Zamierzam kupić młode osobniki ok. 3-4 cm, czy jest możliwe odróżnienie przy tych rozmiarach płci? Jeśli nie, to jaką ilość wstępnie młodzieży proponujecie tam wypuścić?

Zdjęcia akwarium:

33lhzy9.jpg

jt2bnk.jpg

502zc2.jpg

Opublikowano

Szansa na utrzymanie 3 samców zawsze jest z tym że znając życie tylko dwa będą wybarwione.

Jeżeli nie znasz tych ryb to będzie ciężko rozpoznać płeć.

Na początek kup 15 maluchów i zobaczysz co z tego wyjdzie

Opublikowano

..póki będą małe to tak!! Z biegiem czasu będzie Ci coraz trudniej utrzymać trzy samce saulosi. Też tak miałem ale w 240 litrach.. Zostały dwa z tym ,że samiec alfa jest pięknie wybarwiony a ten drugi jest zdominowany i jego wybarwienie jest po prostu dużo jaśniejsze!!

Opublikowano

Czytałem gdzieś, że łatwiej utrzymać właśnie 3 samce, bo agresja rozkłada się bardziej równomiernie...

Starałem się przygotować aranżację pod 3 terytoria, zakładając, że jeden samiec obierze sobie większy kamień i grotę z lewej(granica - roślina), kolejny na środku(od rośliny) kamień i grotę i ostatni zupełnie na prawo - grota.

Tylko czy roślina nie stanie się może centrum któregoś z terytoriów? Spotkał się ktoś z czymś takim, że samiec obiera sobie rewir wkoło rośliny?

Opublikowano
Czytałem gdzieś, że łatwiej utrzymać właśnie 3 samce, bo agresja rozkłada się bardziej równomiernie...

..nie dałem Ci teoretycznej odpowiedzi !! Moje akwarium też ma 120 cm długości i niestety jest jak opisałem wyżej:)

..ale wszystko jest możliwe:))

Opublikowano

To jest prawda, chociaż ten najsłabszy będzie obrywał po całości od pozostałej dwójki. Nie wiem za bardzo o jakich rewirach teoretyzujesz, w tym zbiorniku praktycznie nie będzie kryjówek.

Opublikowano

Podobnie jest z Demasoni. Warto aby w stadku było więcej samców aby agresja się bardziej rozłożyła. Wydaje mi się, że 3 samców będzie jak najbardziej ok. Przydałoby się trochę więcej skrytek. Szczególnie dla tego 3 zdominowanego samca i ewentualnie inkubujących samic.

Opublikowano

@nabe

Tam jest 50 kg serpentynitu, mam jeszcze trochę w zanadrzu - może gdzieś coś dorzucić? Na tył może coś dać? Mam tło z tworzywa - wewnętrzne, więc i nawet mogę tam oprzeć coś.

Jak macie jakieś propozycje to chętnie je zastosuję - póki nie ma ryb to nie jest aż taki problem.

Opublikowano

50 kg już jest w środku? Nie wygląda. Ja bym postarał się tak poustawiać to rumowisko, aby sięgało mniej więcej do 2/3 wysokości akwarium, bo teraz chyba nawet nie sięga połowy. Przydałoby się też chociaż trochę zakryć filtr po prawej. Generalnie nie jest źle;)

Opublikowano

Zapewne perspektywa zdjęcia trochę "umniejsza" kamienie na wysokość - aczkolwiek zgadzam się z tym, że są niskie. Najwyższe kamienie mają wysokość ok. 25cm(mierzone od piasku do szczytu) i zostaje ok. 20cm do powierzchni wody.

Poprzestawiałem trochę kamienie, obecnie akwarium wygląda tak:

2ag535x.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Sprzedam w bardzo dobrym stanie dwa filtry AQUAEL ULTRAMAX 1500 wraz z pudełkami i akcesoriami.  Cena za oba to 500 zł. Przesyłka w cenie. Oferta tylko tutaj i tylko dla osób z forum.   🍻  
    • @Duckdub coś nie działa  
    • Witam, ja od początku krótkiej przygody z cyrkulatorami miałem Eheim stream On 6500+. Najpierw w 300l a później w500l. Regulacja jest uboga ale szczerze mówiąc w niczym mi to nie przeszkadzało. Jeśli wycelujesz nieco bardziej w górę czy w dół to już zmienisz ogólny prąd wody. Obecnie mam w 500l podobnego Eheima 9500+ i jedzie na maksa. Woda pięknie się rusza, żadnej pralki. Ryby oczywiście duże i w ogóle ich to nie rusza. Wycelowany trochę w górę mocno natlenia wodę. Także tafla wody jest u mnie brutalnie poruszona.  Miałem dwa mniejsze tunze i chyba miałem pecha. Jeden wibrował po tygodniu i go oddałem a drugi wytrzymał z pół roku i był bardzo głośny. Też się go pozbyłem.  Ogólnie woda lekko płynie, ryby mają subtelny ruch, kupy wszystkie płyną idealnie do zasysu. Eheimy używam piąty rok jakoś.  Oczywiście jak jest całkowita cisza w salonie, ryby nie chlupia a za oknem nie jedzie Harley Davidson to słychać delikatnie cyrkulator.  Kiedyś w modelu 6500 padł wirnik, tzn był głośny i tuż przed końcem 3 letniej gwarancji dostałem nowy cyrkulator. Oczywiście żeby woda się ruszała kupiłem tanio nowy 9500 i tak został. A 6500 czeka w pudełku. Ryby mówią że wolą 9500 😁  
    • @darianus dobre wieści 🙂 może w takim razie jakoś wypali ten projekt 😉 ja posiłkowałem się taką stroną internetową: https://stacjaplantacja.pl/jak-przeniesc-rosline-do-hydroponiki/
    • U mnie skrzydłokwiaty dobrze sobie radzą w hydroponice przy ph ponad 7. Możesz podać źródło z info że ph powinno być niskie?
    • Dzień dobry,    chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji glonów. Na środku mam wapien który zarósł jakoś pierwszy. Kolejne kamienie zarośnięte w ok tydzień czasu. Rośliny mam sztuczne.    nie wiem czy to okrzemki, brunatnice czy może jakaś dziwna wersja sinic? 
    • Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.