Jump to content

300l(120x50x50) - 3+6 Saulosi?

Recommended Posts

Witam

To moje pierwsze Malawi, akwarium już zalane, za 3-4 tygodnie zapewne wpuszczę pierwsze ryby. Tutaj pytanie, czy przy poniższej aranżacji jest duża szansa na utrzymanie 3 samców Pseudotropheus saulosi? Zamierzam kupić młode osobniki ok. 3-4 cm, czy jest możliwe odróżnienie przy tych rozmiarach płci? Jeśli nie, to jaką ilość wstępnie młodzieży proponujecie tam wypuścić?

Zdjęcia akwarium:

33lhzy9.jpg

jt2bnk.jpg

502zc2.jpg

Szansa na utrzymanie 3 samców zawsze jest z tym że znając życie tylko dwa będą wybarwione.

Jeżeli nie znasz tych ryb to będzie ciężko rozpoznać płeć.

Na początek kup 15 maluchów i zobaczysz co z tego wyjdzie

Czytałem gdzieś, że łatwiej utrzymać właśnie 3 samce, bo agresja rozkłada się bardziej równomiernie...

Starałem się przygotować aranżację pod 3 terytoria, zakładając, że jeden samiec obierze sobie większy kamień i grotę z lewej(granica - roślina), kolejny na środku(od rośliny) kamień i grotę i ostatni zupełnie na prawo - grota.

Tylko czy roślina nie stanie się może centrum któregoś z terytoriów? Spotkał się ktoś z czymś takim, że samiec obiera sobie rewir wkoło rośliny?

Czytałem gdzieś, że łatwiej utrzymać właśnie 3 samce, bo agresja rozkłada się bardziej równomiernie...

To jest prawda, chociaż ten najsłabszy będzie obrywał po całości od pozostałej dwójki. Nie wiem za bardzo o jakich rewirach teoretyzujesz, w tym zbiorniku praktycznie nie będzie kryjówek.

Podobnie jest z Demasoni. Warto aby w stadku było więcej samców aby agresja się bardziej rozłożyła. Wydaje mi się, że 3 samców będzie jak najbardziej ok. Przydałoby się trochę więcej skrytek. Szczególnie dla tego 3 zdominowanego samca i ewentualnie inkubujących samic.

@nabe

Tam jest 50 kg serpentynitu, mam jeszcze trochę w zanadrzu - może gdzieś coś dorzucić? Na tył może coś dać? Mam tło z tworzywa - wewnętrzne, więc i nawet mogę tam oprzeć coś.

Jak macie jakieś propozycje to chętnie je zastosuję - póki nie ma ryb to nie jest aż taki problem.

50 kg już jest w środku? Nie wygląda. Ja bym postarał się tak poustawiać to rumowisko, aby sięgało mniej więcej do 2/3 wysokości akwarium, bo teraz chyba nawet nie sięga połowy. Przydałoby się też chociaż trochę zakryć filtr po prawej. Generalnie nie jest źle;)

Zapewne perspektywa zdjęcia trochę "umniejsza" kamienie na wysokość - aczkolwiek zgadzam się z tym, że są niskie. Najwyższe kamienie mają wysokość ok. 25cm(mierzone od piasku do szczytu) i zostaje ok. 20cm do powierzchni wody.

Poprzestawiałem trochę kamienie, obecnie akwarium wygląda tak:

2ag535x.jpg