Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wymyśliłem sobie, że fajnie było by mieć zbiornik o wymiarach 120x120x60-70.

No i pojawił się problem z doborem grubości szyby który to jest powiązany z kosztem takiego zbiornika.

A chciałbym jednak nie wydawać dużo pieniędzy bo żona może tego nie zrozumieć.

Na chwilę obecną przeglądałem tabele grubości szyby w zależności od długości i wysokości i wychodzi że dla 120cm dł. i 60cm szer. wystarczy 12mm + oczywiście wzmocnienia.

Ale problem pojawia się z szerokością która jest taka jak długość i info od jednego speca od klejenia zbiorników, że bez 15mm się nie obejdzie a to w okolicach 3000 zł.

Natomiast info ze strony:

http://sklep.roslinyakwariowe.pl/kalkulator-akwarium.php?length=120&depth=120&height=60&thickness=12&x=51&y=16

1695zł - oczywiście zwykłe szkło float.

No i jaka grubość szkła będzie wystarczająca dla 120x120x60-70 ??

Jest jeszcze opcja akwarium w stalowej ramie a nawet konstrukcja sklejka + szyba żywcem skopiowane z wątku o akwarium 2000 litrów dla altumów.

Akwarium będzie stało w narożniku.

120x120x60-70 - klejone + wzmocnienia

120x120x60-70 - w metalowej ramie

120x120x60-70 - w metalowej ramie + szyba mix ze sklejką

pozdrawiam.

PS.

Szykuje mi się duży remont od posadzki po dach i chciałbym od razu przygotować miejsce (fundament + podciągnięcie wody, prądu i ogrzewania podłogowego)

I fajnie było by postawić coś większego niż obecne 120x50x50.

PS 2.

Niestety nie mogę obiecać na 100% że to będzie Malawi ....

Opublikowano

Witam kolego, z tym problemem proponuję się zwrócić do specjalisty Przemka Wieczorka. Możesz go znaleźć wśród użytkowników naszego forum, jak też poprzez jego stronkę http://akwarium.szczecin.pl/ . Ja sam mam od niego baniaczek i nie powiem robota pierwsza klasa. Z wysyłką też nie ma problemu, akwarium jechało do mnie do Augustowa i dotarło bez żadnego uszczerbku. Ceny też są przystępne. Polecam