Jump to content

Pomoc w doborze filtracji mechanicznej do 160L

Recommended Posts

Witaj,

w zupełności wystarczy Ci filtr wewnętrzny o przepływie 1500l/h.

Z popularnych i najbardziej dostepne sa

Aquael Pompa Circulator 1500 http://allegro.pl/filtry-wewnetrzne-90099?order=p&string=aquael+circulator+1500&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&department=wszystkie+dzia%C5%82y

lub jego odpowiednik każdej innej firmy o zbliżonym przepływie. Aquael lub atman będą miały najprzystępniejsze ceny a jakościowo są ok.

Ja do takiego aquaela ostatnio dołożyłem tą gąbkę - UNIWERSALNA GĄBKA FILTRACYJNA - OKRĄGŁA - 15 X 9 cm.

GABKA FILTRACYJNA _ uniwersalna _ okragla 15x9cm (3707437288) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img04.allegroimg.pl/photos/400x300/37/07/43/72/3707437288@@AMEPARAM@@04@@AMEPARAM@@37/07/43/72@@AMEPARAM@@3707437288

I prawdę mówiąc spokojnie mogłaby być nieco mniejsza.

Ja tak samo jak Misiek tylko, że zamiast samej pompy kupiłbym wersję Turbo. Ja mam samą głowicę a wczoraj odebrałem wersję turbo (dla ojca bo tam startujemy nowy baniak). Więcej akcesoriów (rurki, koszyki) i gąbka w zestawie + pojemnik, który może się czasem przydać np. na węgiel po kuracji.

Czyli lepiej głowice i do tego gąbke, czytałem na którymś forum że ten turbofilter nie jest za dobry ktoś pisał że kiepsko zbiera z dna odpady musiał dokupić pompe cyrkulacyjna żeby poprawić obieg wody i dopiero wtedy zbierało dobrze. Ja myślalem nad eheimem aquaball 180 albo powerline 200 a co o tym sadzicie?

Ja mam AQUAEL TURBO 2000 w 300 l i to prawda że dzięki falownikowi więcej zbierze ale przez aranż jaki stosuję się w malawi. Dużo kamieni w akwa i to też na pewno wpływa na to czy leży dużo nieczystości między czy przed nimi ,a falownik pomaga nam spychać wszystko w kierunku mechanika.U siebie też na początku miałem trochę piach "zawalony" w kupskach ale włożyłem falownik i jest ok.

[300] Malawi

Oba filtry nie zapewnią odpowiedniej cyrkulacji (650-600l/h) a to jest warunkiem dobrego "sprzątania". To czy wystarczy sam filtr o przepływie 1500l/h zdecyduje

wystrój. Jak wpakujesz mnóstwo kamieni to skutecznie przyblokujesz obieg wody w akwa.