Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam akwarium o wymiarach 250x80x60 czyli 1200 litrów. Jak dotychczas zajmowałem się hodowlą pielęgnic amerykańskich, jednak zdecydowałem się po kilku latach zacząć przygodę z pielęgnicami afrykańskimi. Aktualnie akwarium jest w trakcie przygotowań dla nowych lokatorów. Na pewno chciałbym aby znalazły się w nim Nimbochromis Venustus 1+3. Chciałbym zapytać jakie gatunki pyszczaków proponujecie do powyższych ryb. Dziękuję za wszelką pomoc.

Opublikowano
Mam akwarium o wymiarach 250x80x60 czyli 1200 litrów. Jak dotychczas zajmowałem się hodowlą pielęgnic amerykańskich, jednak zdecydowałem się po kilku latach zacząć przygodę z pielęgnicami afrykańskimi. Aktualnie akwarium jest w trakcie przygotowań dla nowych lokatorów. Na pewno chciałbym aby znalazły się w nim Nimbochromis Venustus 1+3. Chciałbym zapytać jakie gatunki pyszczaków proponujecie do powyższych ryb. Dziękuję za wszelką pomoc.

Heh, dokładnie jak ja, też swego czasu miałem wyłącznie "amerykanów" a potem przy Malawi też zaczynałem od venustusów (do dzisiaj mam zresztą do nich słabość). Jeśli zaś chodzi o Twoje pytanie, to propozycji jest mnóstwo, tym niemniej musiałbyś jeszcze powiedzieć, jak zamierzasz rozpocząć kompletowanie obsady, czy od zupełnej młodzieży, czy już podrostki, czy jeszcze większe sztuki. Generalnie, moim zdaniem powinieneś przy zestawianiu obsady kierować się tym, żeby samce były wyraźnie inne (to spowoduje mniejszą agresję w akwa, no i oczywiście większą atrakcyjność zbiornika). O preferencjach żywieniowych nie piszę, bo to oczywiste.

Opublikowano

No to wszystko zależy od tego, do czego będziesz miał dostęp, z popularniejszych drapieżników, to chyba tylko D. compressiceps, reszta, to już co będzie w ofertach (a z tym jest niełatwo - nawet jak są, to trudno dobrać grupy pod kątem wielkości - jedne są małe, drugie większe itp.).

Ja bym poszukał na przykład D. strigatus (mi się podoba znacznie bardziej niż compressiceps), z Buccochromis, te mniejsze, czyli atriteniatus, bądź spectabilis, E. anagenys, L. acuticeps, P. ornatus i .... wystarczy :D

Jednak tak naprawdę wszystkie plany weryfikują stocklisty.

Opublikowano

Ja bym poszedł w kierunku nie tych największych.

zamiast twojego typu dałbym IMHO ciekawszego Nimbochromis livingstoni

Do niego:

Dimidiochromis compressiceps "gold"

Lichnochromis acuticeps

Stigmatochromis modestus najlepiej odmianę "blood belly"

Exochochromis anagenys

Opublikowano

Nie wierzę zbyt mocno w równowagę pomiędzy silnymi Predatorami więc nastawiałbym się na układ z pewniakiem na fotelu lidera i gatunkami, które zniosą bez zbędnego uszczerbku na zdrowiu i urodzie jego dominacje. Quasimbuna jakim jest venustus mogą być na fotelu lidera ale wtedy trzeba by in dobrać łagodniejszych współtowarzyszy takich jak choćby strigatus. Można jednak i ustawić go w pozycji ryby zdominowanej bo nie należy do mazgajów i mimo, że nie będzie pierwszy i nie utraci kolorów i radości życia. Wtedy jednak musiałyby mu towarzyszyć ryby na prawdę silne np Fossorochromis rostratus.

Eliot jeśli trafisz na modestusa to pisze się na niego od razu ja od 2 lat pragnę tego normalnego i nici ;).

Opublikowano

1.Pseudotropheus elongatus Neon Spot

2.Pseudotropheus elongatus

3.Pseudotropheus socolofi

4.Labidochromis Hongi

5.Cynotilapia afra

6.Copadichromis borleyi

7.Melanochromis chipokae

8.Pseudotropheus crabro

9.Haplochromis obliquidens

10.Iodotropheus sprengerae

11.Labidochromis caeruleus

12.Maylandia livingstonii

13.Maylandia lombardoi

14.Melanochromis maingano

15.Maylandia estherae red red

16 Melanochromis Johani

17.Metriaclima Cobalt Blue

18.Cyrtocara moori

19.Pseudotropheus saulosi

20.Nimbochromis venustus

Powyżej są ryby do których mam dostęp :-) Myslę że raczej bardzo cięzko będzie zdobyć ryby które wymieniliście, ale być może nie zbyt dobrze znam się na rynku pielęgnic afrykańskich. Przyznam że w przypadku tych ryb jestem amatorem. Zdradżcie mi zatem w jakich żródłach mogę dostać tak rzadkie gatunki jakie wymieniliście?