Skocz do zawartości

Fotografia a rzeczywistość czyli największe rozczarowania i pozytywne zaskoczenie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie zamówiłem w Tan - Malu rybki, które bardzo chciałem znowu mieć Lethrinops lethrinus. Przypomniałem sobie przy okazji jakim uroda tych ryb była dla mnie zaskoczeniem, Dość przeciętna uroda ryb na fotografiach na które trafiłem budziła moje mieszane uczucia ale przekonała mnie do nich żona, której podobały się również na fotkach. Przyjechały do mnie i jak samiec zaczął się wybarwiać po prostu mnie rozłożył na łopatki. Fotki, które mu robiłem oddają ułamek jego urody bo to ryba odblaskowa i ciężka do sfocenia bez odpowiedniego oprzyrządowania a i wtedy focoąc bez flesza nie osiagamy tych pobłysków odbłysków . To klejnot który trzeba zobaczyć aby go docenić. Ciekawy jestem jakie były Wasze miłe zaskoczenia i ewentualne rozczarowania. Pytam z ciekawości bo może jakaś rybka której na żywo nie widziałem a na fotach mi się nie podobała okaże się Takim cudeńkiem jak kilka ryb, które miło mnie zaskoczyły.

Nr 1 to wspomniany Lethrinops

Nr 2 to Buccochromis rhoadesi jego wielkie piękne płetwy i kolorydtyka wręcz nie powtarzalna czynią z tego olbrzyma cudo natury ... na fotach w życiu bym tego nie zobaczył.

Nr 3 to Dimidiochromis strigatus samiec tego gatunku ma pełne prawo aby nazywać go "sunset" fotki nigdy tego nie oddadzą to też wina odblaskowości ;)

Nr 4 to Pseudotropheus livingstonii bardzo ładny Mbuna który nawet na dobrych fotach nie zbliża się do swojego wyglądu na żywo

W sumie ciężko mi wskazać ryby które mnie zawiodły. No może troszeczkę zawiódł mnie wygląd Iodotropheus sprengerae na fotach wydawały mi sie ładniejsze no i samic Melanochromis interruptus ich żółty jednak nie jest tak atrakcyjny jak samic saulosi.

A jak to u Was wyglądało ?

Opublikowano

Dla mnie P. Acei jest ciężki do sfotografowania. Ma dużo zdjęć, które nie oddają wyglądu tej ryby - w rzeczywistości jest dużo ładniejsza. Oczywiście to moja skromna opinia :)

Opublikowano

Dla mnie z moich ryb najciężej było uchwycić (ostre zdjęcie) oraz oddać kolorów była Pseudottropheus Acei ! Coś tam pstryknąłem ale nie to co bym chciał oddać. Najłatwiej oddać kolory było mi przy rybach - chailosi , afra i maingano !

Opublikowano

Ja np. mam sporo zrobionych fotek C. afra cobue samca i żadna z fotek nie oddaję tego jak na żywo wygląda, to samo jest z P. Elongatus Chewere na wszystkich fotkach wygląda bardzo ciemno. Oczywiście trzeba podkreślić że jestem raczej amatorem w fotografowaniu. :D

Opublikowano

Planując obecną obsadę bez przekonania dałem aristo. Ta ryba że zdjęć w necie mnie nie urzekła chodź pysk wydawał się ciekawy...kilka razy widziałem podrostki...szału nie było. Teraz to dla mnie największe zaskoczenie. Ta ryba ma miliony kolorów, mieni się, płetwy...no bajka. Żadne zdjęcie tego nie odda...

Opublikowano

Dla mnie w mojej krótkiej przygodzie z Malawi, największych zaskoczeniem była samica M. lombardoi. Na zdjęciach jak ją oglądamy to widzimy zwykłą błękitną rybkę z pionowymi paseczkami (prążkami?, zawsze z tym mam problem :D). Lecz po tym jak podrosła i ujrzałem jak odbija się od niej światło, stała się dla mnie jedną z najpiękniejszych ryb które widziałem. Jej ogon wygląda jakby był obsypany milionem ziarenek szkła. Jest to naprawdę świetna ryba.

Opublikowano

Copadichromis sp. "fire-crest mloto" to moje najwieksza porazka" fotograficzna" ...Nie udalo mi sie jeszcze zrobic dobrej foty i moze juz nigdy nie bede mial takiej szansy...:(

W pelni wybarwiony samiec w okresie tarla staje sie niemal kruczo - czarny a glowa zlocista .Ze wzgledu na kolor i ksztalt pletwy ogonowej niektorzy nazywaja te ryby "jaskolkmi"...

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.