Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dziś rano odebrałem 10 samczykow aulonocary. Wszystkie piękne i w dobrej kondycji, zapakowane z najwyższą starannością i profesjonalizmem. Transakcja przebiegała wzorowo, począwszy od doskonałego kontaktu, poprzez fachową poradę, naprawdę przystępne ceny, elastyczność i życzliwość. Polecam ten kontakt każdemu nie tylko początkującym malawiscie. Bardzo duży mega pozytyw, który potwierdzam i załączam pozdrowienia dla Pana Krzysztofa. B-)

A co to za kurier ze dzisiaj odebrałeś w całej Polsce nikt ryb nie wysyła na sobotę i niedziele wysyłki tylko i wyłącznie do czwartku;)

Opublikowano

Sprzedawca chce się wybielić ale nie tędy droga Panie Krzysztofie. Proponuję zadbać o materiał genetyczny wysokiej jakości i próbować odbudować zaufanie . Jako sprzedawca fakt , że pierwsze wrażenie pozytywne kontakt i wysyłka ok , ale jakość ryb niestety mierna . Najepsze wyjście z sytuacji to by było oficjalnie na forum się walnąć w klate i obiecać dbać o jakość i zdrowie ryb. A po jakimś czasie ktoś napisze w tym wątku . Panowie poprawiło się .

Opublikowano
Witam serdecznie osobę najbardziej zainteresowaną .

Jest Pan rozczarowany opiniami , dlaczego ?

Powinien Pan się spodziewać ( przecież Pan wie co sprzedaje ).

Saulosi Coral na 6 ryb 2 zdeformowane i kolory widywałem ładniejsze ( samice) , Maison Reff podobno F1 ;-) na 3 kupione jedna padła i była w ogólnie złej kondycji ( wystarczy zobaczyć jak wyglądają w galerii F-jedynki . Jedna Acei ma pysk z boku ! Dobrze by było spojrzeć co się w siatkę łapie.

Na pocieszenie Yelowki są ładne i Ahli też ładnie rośnie , choć są wątpliwości czy to Ahli.

1_P1050744.JPG

Pozdrawiam

Wrzuć do galerii kilka fotek tego Ahli , bo faktycznie wygląda co najmniej dziwnie z tą żółtą kreską na głowie i płetwie odbytowej.

Opublikowano
Post powyżej wygląda jak autoreklama ... ale pewnie tylko mi się wydaje przez tą moją wrodzoną podejrzliwość

No dla mnie też. Pierwsza rzecz to spojrzałem na ilość postów i datę logowania.

Opublikowano

o przepraszam - wypraszam sobie - jestem autorem komentarza powyżej - Nazywam się Marcin Grzywacz i jestem Zastępcą Dowódcy - Kapelmistrzem Orkiestry Reprezentacyjnej Marynarki Wjennej w Gdyni - w stopniu porucznika. Kto nie wierzy - niech mnie sprawdza :P

Opublikowano

Edytowalem bo nie chce syfu robic.Post mozna usunac.Tak jak moj poprzedni bo jednak sie nie dogadalismy.Prosze usunac moje posty z tego tematu.

Opublikowano
A co to za kurier ze dzisiaj odebrałeś w całej Polsce nikt ryb nie wysyła na sobotę i niedziele wysyłki tylko i wyłącznie do czwartku;)

PKP - przesyłka kurierska, dodam jeszcze, że akcję przeprowadziliśmy w nocy z piątku na sobotę pociągiem, który w Gdyni był o 6.04. Nie rozumiem - ktoś ma czelność kwestionować moją opinię?? Zaraz ja się przypnę, że te kwestie NA PEWNO POCHODZĄ OD PSEUDOKONKURENCJI!!!

Opublikowano
PKP - przesyłka kurierska, dodam jeszcze, że akcję przeprowadziliśmy w nocy z piątku na sobotę pociągiem, który w Gdyni był o 6.04. Nie rozumiem - ktoś ma czelność kwestionować moją opinię?? Zaraz ja się przypnę, że te kwestie NA PEWNO POCHODZĄ OD PSEUDOKONKURENCJI!!!

A ja nadal uważam, że jest to autoreklama. Każdy nowy użytkownik zazwyczaj przedstawia się, "chwali się" zbiornikiem i obsadą lub ewentualnie przychodzi z jakimś problemem. A u Ciebie pierwszy post oraz pozostałe dotyczą tylko reklamy tejże hodowli oraz obrony swojej autentyczności.

Raz wpadkę zaliczył już jeden z czołowych hodowców (nie będę mówił kto, aby nie wkładać kija w mrowisko).

Opublikowano
A ja nadal uważam, że jest to autoreklama. Każdy nowy użytkownik zazwyczaj przedstawia się, "chwali się" zbiornikiem i obsadą lub ewentualnie przychodzi z jakimś problemem. A u Ciebie pierwszy post oraz pozostałe dotyczą tylko reklamy tejże hodowli oraz obrony swojej autentyczności.

Raz wpadkę zaliczył już jeden z czołowych hodowców (nie będę mówił kto, aby nie wkładać kija w mrowisko).

No teraz, to już otwarcie uważam, że ktoś podważający moją opinię jest KONKURENCJĄ, której nie w smak moja pochlebna opinia. Otóż nie mam nic wielkiego, 130 litrów, aulonocary - samce - 16 szt. młodzież. Kontrolowane przerybienie nie prowadzące do rozmnażania. Jest to mój ostatni wpis. Zakusy i wdawanie się w dalsze dyskusje z nieczystą konkurencją są poniżej mojego poziomu. Moja opinia wynika z zadowolenia i jest mi obojętne co sądzą o tym ... inni. Czy wszystko jest jasne?? Panowie i Panie, może zajmijmy się po prostu swoimi akwariami, kolegę Ryba1 proszę o powstrzymanie jadu, podejrzliwości itp, bo uważam, że my - akwaryści powinniśmy stanowić elitę społeczną - chyba, że są wśród nas miłośnicy bezsensownej retoryki lub politycy, wtedy po chrześcijańsku należy im wybaczyć... Szanowni Państwo - bardzo mi się podoba moje świeże, choć nie jedyne akwarium i proszę nie psuć mi radości. Nie jestem początkujący, choć niedawno tu na forum. A jeśli będę miał problem - na pewno się z nim zgłoszę.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
    • Parametry wody to: NO2 - 0,25mg/l NO3 - 25mg/l Twardość całkowita  GH - 3dH - mam uzdatniacz Twardośc węglanowa KH - 20dH ph - 8,0 Cl2 Chlor - 0mg/l   Przed uzdataniaczem mam GH - około 6-7dH I myślę by przed podmiana przefiltrować bardziej pozbyc się azotynów najwyzej dodac do wody seachem cichlid lake salt + malawi buffor
    • A jakie masz parametry wody w kranie, że aż tyle tego szpeju potrzebujesz?
    • Pytanie zrobił bym zestaw składający się z : - 3x obudowa https://sklep.osmoza.pl/obudowa-gw-kp10-14-p-138.html w pierwszej obudowie dał bym filtr do 1mikrona https://sklep.osmoza.pl/wklad-polipropylenowy-gw-ps1-10-p-1580.html w drugiej obudowie węgiel https://sklep.osmoza.pl/wklad-weglowy-blokowy-gw-bl-10-p-732.html w trzeciej obudowa na złoże https://sklep.osmoza.pl/obudowa-gw-e-10c-p-1751.html + https://sklep.osmoza.pl/zloze-do-usuwania-azotanow-a520e-p-461.html wszystko zepnę to https://sklep.osmoza.pl/stelaz-plastikowy-ptbt-1-p-2532.html by trzymało się kupy + złączki aby się wpiąć w kran lub słuchawkę, wodę będę nalewał do wiadra i z wiadra do akwa by nie ciągnąc mega dużo węża. Czy taka konfiguracja będzie okej czy wystarczy tylko węgiel + złoże A520e, wydaje mi się że lepiej wstępnie przefiltrować by nie zapychał się węgiel. Czy będzie okej??
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.