Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak ale tylko wtedy gdy brak samiczek danego gatunku.Jak pisałem podając przykład Pseudotropheuów. Nie można by było trzymać razem saulosi z socolofi bo też byłoby ryzyko krzyżówek a jednak ludzie trzymają je razem i jest ok. W przypadku opisywanym w tym wątku jest większa obawa o agresję wśród samców niż prawdopodobieństwo krzyżówki. Poza tym też nie zapominajmy że klasyfikacja pyszczaków stale ulega zmianie i to co teraz jest jednym gatunkiem niedługo może być zaliczane do odrębnego gatunku i na odwrót.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Napisałem to w kontekście dużego prawdopodobieństwa. Widzę że kolega meszek ma duże doświadczenie z krzyżowaniem się pyszczaków, chętnie poczytam pozdrawiam

Ach napisałeś to w kontekscie hmmm to trzeba było to zaznaczyć a nie teraz się wymądrzać że coś widzisz. Nie wiedziałem że mamy jasnowidza. A jak byś przeglądał forum to zobaczyłbyś zdjęcie wstawione przez kolegę Crav co wychodzi po krzyżówce compresa z crabro.

Życzę powodzenia w hodowli

Kolego DiaMax odpuść sobie M msobo Magunge w 240l. Jest to agresywna rybka jak i samiec tak i samica, także ta ryb tylko do większego akwarium. Proszę poczytaj ten wątek o M msobo Magunga może zmienisz zdanie.

http://forum.klub-malawi.pl/m-msobo-magunga-opis-spostrzezenia-hodowcy-t20681.html

Opublikowano

Kolego DiaMax odpuść sobie M msobo Magunge w 240l. Jest to agresywna rybka jak i samiec tak i samica, także ta ryb tylko do większego akwarium. Proszę poczytaj ten wątek o M msobo Magunga może zmienisz zdanie.

http://forum.klub-malawi.pl/m-msobo-magunga-opis-spostrzezenia-hodowcy-t20681.html

Dziękuję za odpowiedź:) wątek ten czytałam, bardzo ciekawy. Nie rozumiem tylko jednego M.msobo magunga nie jest polecana jako towarzysz do M.callainos czy nie jest polecana do zbiornika 240? W przykładowej obsadzie natomiast jest ona polecana do 240l:D

nie kolego tylko koleżanko ;)

pozdrawiam Ania

Opublikowano

Do 240l już prędzej wpuściłbym msobo aniżeli callainosa.

Ja te gatunki miałem razem w 450l, i jak tylko callainos zrównał się wielkością z msobo, to ten drugi miał pozamiatane.

Są to bardzo agresywne gatunki i zestawienie ich w 240l to nieporozumienie.

Zdecydowanie odradzam.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Przepraszam KOLEŻANKO Aniu ;)

Ten temat ja osobiście założyłem o M msobo Magunga. I tam jest napisane że jak są młode tak do około 1-1,5roku jest ok w takim akwarium. A jak dorosną to sama czytałaś co się dzieje. Jest to bomba wybuchowa w związku z agresją jak i samca tak i samicy. Wielkością te ryby pasują do tego akwa. Ale zachowaniem to już nie. M calainos nie miałem ale wiem że też to jest ryba agresywna a wielkością podobna. Na upartego można trzymać jedną i drugą ale ja chce i myślę że inni też aby oszczędzić Ci rozczarowania z powodu wyławiania martwych rybek.

Ja je miałem w 240-tce przez 1,5 roku i nic się nie działo. A teraz mam dorosłe w 720l i widzę co się dzieje. Aniu zrobisz jak chcesz.

A może zastanów się nad obsadą

Melanochromis interruptus

Metriaclima Caliainos

Iodotropheus sprengerae

• Dziękuję 1
Opublikowano

Bardzo dziękuję za pomoc :) o takie odpowiedzi mi chodziło:) nie chcę robić niczego na siłę, dlatego pytałam czy te dwa gatunki można pogodzić w 240l. Melanochromis Interruptus ładna rybka, zarówno samce jak i samiczki:) zastanowię się nad nią. Jeszcze raz dziękuję :)

pozdrawiam Ania