Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cezarix, jak ci się miewa C. moori z mbuną? Chodzi

mi o zachowanie - co porabia przez cały dzień, jak jest

z wchodzeniem w rewiry mbuny.

No i jak dopasowałeś dietę.

milc

Opublikowano

Śmiesznie bedzie wygladał ten post w topicu o HQI, ale skoro tu padło pytanie :) Miewa się na razie świetnie. Generalnie olewa całe towarzystwo, przez mbuna, nawet największego samca (szefa) traktowana jest z szacunkiem. Co do diety, cóż tu były pewne problemy, ale mój patent jest taki, ponieważ moori cały czas przeczesuje dno dosyć intensywnie w poszukiwaniu mięska staram się żeby coś tam zawsze znalazła. Podczas wieczornego karmienia kiedy w rogu akwarium jest straszny kocioł z drugiej strony wrzucam trochę mrożonki, która spada na dno na tyle szybko żeby trewki jej nie przyuważyły. Z resztą trochę mięsa też im sie należy (i tak dostają małą porcję cyklopa raz - dwa razy w tygodniu). Moori aktywna jest także w nocy więc nie ma problemu z wyłapaniem sobie czegoś z podłoża.

Wiem że nie jest to układ idealny i że coraz trudniej będzie mi oszukiwać je w ten sposób, ale co mam zrobić, mam ją nie z własnego wyboru a juz zdążyłem polubić tego "śledzia", no i w nocy ktoś mi się po baniaku szwęda.

Opublikowano
Śmiesznie bedzie wygladał ten post w topicu o HQI, ...

dlatego Wam zrobiłem nowy Topic :wink::D

Opublikowano

O ... dzięki.

Dodam tylko że mam 1 sztukę (słownie: jedną) moori

Opublikowano
Dodam tylko że mam 1 sztukę (słownie: jedną) moori

Eeeee to sie nie liczy :wink::D

A tak na poważnie to szkoda ze jedna bo na takim przykładzie ciężko mówić o zachowaniu i wzajemnych relacjach pod katem zachowania mooriii wobec mbuny - bo już chciałem zadac Ci pytanie jak wygląda sprawa podczas tarła ale niestety się nie dowiem a jest to interesujące bo już parokrotnie spotkałem się z opiną że niby ta spokojan moorii podczas tarła moze dać niezle czadu i wręcz rozniesc resztę obsady.