Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mariuszes, to nie jest "wrzucanie do jednego wora" bez powodu.Takie opuchnięcie jak na zdjęciu oznacza dysfuncję nerek i jest wtedy już naprawdę źle.Dlatego tak ważne jest szybkie zareagowanie. Bloat jest częsty i charkterystyczny dla pielęgnic z Malawi trzymanych w akwarium ale ta choroba to cały zespół objawów i nie zawsze występują wszystkie na raz. Tu nikt nie chce nikogo wprowadzić niepotrzebnie w błąd. U ciebie po prostu ryby miały coś innego.
Opublikowano
mariuszes, to nie jest "wrzucanie do jednego wora" bez powodu.Takie opuchnięcie jak na zdjęciu oznacza dysfuncję nerek i jest wtedy już naprawdę źle.Dlatego tak ważne jest szybkie zareagowanie. Bloat jest częsty i charkterystyczny dla pielęgnic z Malawi trzymanych w akwarium ale ta choroba to cały zespół objawów i nie zawsze występują wszystkie na raz. Tu nikt nie chce nikogo wprowadzić niepotrzebnie w błąd. U ciebie po prostu ryby miały coś innego.

Chyba sie trochę pomieszalismy w tym wątku. Ja (założyciel tematu) jestem w 95% pewien diagnozy bloat- wystąpiły wszystkie objawy, włączając sztukę która zdechła z brzuchem jak na zdjęciu. Cieżko było określić na ile choroba dotknęła pozostałe sztuki, dlatego podjąłem kuracje.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Zastosowałem na bloat samo bactoforte s? Wystarczy czy muszę kupić jeszcze metro? Dałem dwie tabletki na 112L, mocno napowietrzam, ograniczyłem oświetlenie. W pon. planuję podmianę 20% i do tego jeszcze 1 tabletka. Myślicie że będzie ok? Jedna ryba już mi padła reszta zaczyna mieć objawy.

Opublikowano

Niestety metronidazol dostanę dopiero jutro bo dziś żadnego weterynarza nie znalazłem. BactoforteS podałem wczoraj 2 tabletki na 112L (ograniczyłem karmienie, oświetlenie i napowietrzam). Jak dalej mam postępować jeśli jutro metro dostanę? Możecie poradzić.

Opublikowano
Jak dalej mam postępować jeśli jutro metro dostanę? Możecie poradzić.

Nie wiem czy przeczytałeś ten wątek w casłości. Wszystko jest napisane co i jak w przypadku zbiornika 112l

Proszę poczytaj tu http://malawi.pl/index1p.html i tu

http://www.klub-malawi.pl/index.php/faq/wiadomoci-ogolne/250-bloat--czsta-choroba-malawijskich-pyszczakow

Co do dawkowania w poscie nr 18 opisałem dawkowanie.

Dobrze że podajesz baktoforteS

Ja bym jednak spróbował i zapytał w aptece o ten lek. Jak wyjaśnisz o co chodzi to jest opcja, że Ci sprzedadzą bez recepty.

Po ostatnich aferach z tym lekiem jest to w tej chwili raczej nie możliwe