Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam! Mam małe pytanko, czy do akwa z pyszczakami mogę włożyć kamienie które noszą nazwę "SZAROGŁAZ", czy jest to bezpieczne czy nie zawiera jakichś trujących substancji. Bardzo proszę o konkretną odpowiedź tak czy nie. Szukałem w sieci ale biorąc pod uwagę moją znajomość geologi to to co znalazłem było napisane po "chińsku"(czyt. kompletnie nie wiem o co chodzi) :lol:

Posted

Sysie - z całym szacunkiem ale co chciałbyś sprawdzić octem - granit czy bazalt z octem nie zareagują a są bezpieczne, z drugiej strony marmur (słaba reakcja) a wapień silna - wszystkie wymienione też się nadają do malawi

Posted

Czyli mam rozumieć że się nadają? I nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie, jak przygotować kamienie do umieszczenia w akwa? Czy należy je wygotować, wyparzyć czy wystarczy wyszorować szczotą?

Posted

wystarczy zalac je wrzatkiem - w tej temp wszystko zdechnie i sie rozpusci co mogloby tam zawitac

a co chcialbys zszorowywac z tych kamieni? :)

Posted

Podepnę jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie, jak radzić sobie z piaskiem płukać czy parzyć? Jest to piasek z Castoramy Budowlany kwarcowy

Posted

ja biore do zbironikow piasek z plazy - i jedyne co robie to go plucze w goracej wodzie az do momentu kiedy woda bedzie juz czysta z niego splywac - to wsio

nie sadze zeby ten z casto potrzebowal wiecej obrobki :) a raczej mniej jak mi sie wydaje, bo i tak jest wstepnie plukany :)

Posted

Witam.

Dawno temu miałem w swoim akwarium z pyszczakami Szarogłazy Głubczyckie.

W tych czasach badałem jedynie GH, KH i ph wody – nic szczególnego się nie działo. Rybom wydawało mi się, że też nic nie dolega.

O szarogłazie można poczytać tu:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Szarog%C5%82az

oraz w przypadku Szarogłazu Głubczyckiego na stronie tegoż miasta. Może w przypadku twoich Kamoli, spróbuj na stronie pobliskiego miasta, skąd je wytrzasnąłeś.

Powodzenia. Sławek