Żurek87 Opublikowano 13 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Witam, mam pytanie czy próbować odławiać narybek Saulosi? Jak narazie młode siędzą w szczelinach...a odłowienie ich będzie mega trudnym wyczynem;) czy jest obawa, że zostaną skonsumowane przez dorosłe osobniki, jeśli zostaną w jednym akwarium?
Slawek-meszek Opublikowano 13 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 13 Grudnia 2013 To nie obawa to rzeczywistość, tak się stanie. Może kilka sztuk przetrwa albo wcale. Zadaj sobie pytanie po co Ci ten narybek?? czy jest sens robić kepisz w zbiorniku??
Żurek87 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Dzieki za szybką odpowiedź. Właśnie robienie bajzlu w akwarium i stresowanie ryb przemawia za zostawieniem narybku na pastwę losu... pożyjemy zobaczymy;)
BedoKa Opublikowano 13 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Jezeli pozpstawisz narybek w zbiorniku ogolnym to dokona sie selekcja naturalna i zostana Ci tylko osobniki najbardziej wytrzymale i na tyle sprytne zeby uciec przed doroslymi co jest sporym plusem w pozniejszej hodoli.Jezeli jednak chcialbys np. dorobic na sprzedazy narybku komus po fachu to niestety bedziesz zmuszony pogrzebac w zbiorniku co mozesz polaczyc np. z innym rozmieszczeniem kamieni i stworzeniem nowych rewirow co pozwoli na zbudownie od podstaw hierarchi w stadzie.Jak widzisz kazde rozwiazanie ma swoje + jak i - . To ktora z nich podejmiesz to juz twoja sprawa indywidualna
Żurek87 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor #5 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Chciałem zostawić młode ze względów sentymentalnych;) pieniędzy nie zamierzam na tym zarabiać, oddałbym małe ze free. Jednak odłowienie ich jest trudne i wiąże się ze stresem dla innych reszty ryb... Co przeżyje to zostanie... zdam się na losy matki natury;)
bandzior85 Opublikowano 6 Stycznia 2014 #6 Opublikowano 6 Stycznia 2014 mam identyczną sytuację i uwierz, że żadne młode nie przeżyją wszystkie zostaną wyłapane i zjedzone przez dorosłe osobniki jedynym sensownym rozwiązaniem jest odłów młodzieży albo odstawienie do innego, mniejszego zbiornika samicy inkubującej
eljot Opublikowano 6 Stycznia 2014 #7 Opublikowano 6 Stycznia 2014 mam identyczną sytuację i uwierz, że żadne młode nie przeżyją Wszystko zależy od wystroju, jeśli będzie spora ilość małych szczelin przeżywalność narybku będzie znaczna.
Żurek87 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor #8 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Jak narazie u mnie udało się odłowić 3 sztuki i siedzą sobie w kotniku. Wszystkie chowały się w pęknięciach skalnych i musiałem jed odławiać odmulaczem;) co nie jest łatwe...
Rekomendowane odpowiedzi