Jump to content

Podmiana wody w dużych zbiornikach, jak?

bandzior85

Recommended Posts

Mam pytanie do tych z Was którzy mają raczej większe akwaria.

Jak sobie radzicie z okresową podmianą wody w akwarium o pojemności np 300l.

Pytam ponieważ w przyszłości mam zamiar porwać się na takie akwarium ale nie wyobrażam sobie przeprowadzania podmian za pomocą kubka i odstanej wody w wiadrze jak to się zwykle robi przy mniejszych zbiornikach.

W tym przypadku było by to raczej masakryczne. Zakładając podmianę około 20% to już jest jakieś 6 wiader wody do odstania i podmiany.

Nie przesadzaj, 300l to raczej poniżej średniej na tym forum. Ja mam 375 i latam z wiaderkami i nie jest to jakimś szczególnym problemem. Ot odrobina aktywności fizycznej. Podmieniam raz na dwa tygodnie, po około 4 x 15l wiaderek.

Użyj szukajki - znajdziesz wiele tematów na temat automatycznych lub półautomatycznych systemów podmiany wody. Poczytaj, coś wstępnie wybierz a potem zgłoś się z ewentualnymi problemami i wątpliwościami.

Podmiana wody bezpośrednio z kranu niesie ze sobą pewne niebezpieczeństwo. Przekonałem się o tym osobiście gdzie wyrządziłem swoim rybą krzywdę. Parametry wody kranowej przez 1,5 roku nie zmieniały się w ogóle aż do pewnego razu. Moje stado zmniejszyło się o piękne ryby. Jeżeli już z kranu to trzeba dać uzdatniacz do wody i na wężu zamontować korpus z węglem. A będziesz spał spokojniej:-)

W swoich 480 litrach wodę podmieniam wężem ogrodowym podłączonym do zaworu od pralki.

Parametry wody w Olsztynie są bardzo dobre (woda ze żródeł podziemnych).

Należy jedynie sprawdzać na bierząco czy nie wystapiły jakieś awarie w sieci wodociągowej w okolicy i uważać na coroczne płukanie (czyszczenie) sieci.

Ot i tyle.