Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

450l 150/50/60

cylkulator 2000l

grzałka 250w

falownik 1300l

W tej chwili w akwarium pływają C. afra cobue w ilości 1 samiec i 2 samice,miałem jeszcze fryeri ale oddałem gdyż chcę coś zmienić w akwarium.

Myślałem żeby uzupełnić obsadę Metriaclima estherae red blue i Saulosi ale obawiam się że właśnie o Saulosi,mogą zostać zdominowane?

Boję się też o agresję wewnątrzgatunkową redów,wiem że może się zdarzyć że z haremu samic może mi zostać jedna i dlatego pytam forumowiczów którzy mieli doświadczenie z tymi rybami.Czy warto zaryzykować z redami?

A może dodać msobo magungą i jeszcze jeden gatunek mniej agresywny???

Opublikowano

Dzięki Sławku,już wyczytałem wszystko o tych rybkach na forum :)Boje się dlatego że gdybym nabył harem 1-5 magunge i 1-5 redów czy samice miedzy sobą by się za bardzo nie biły.Miałem magungi i wiem jak są agresywne :( Jestem zadowolony jak się zachowują afry,nie mam żadnego kłopotu ale magunga i redy to inna bajka(piszę o samicach).

Opublikowano

To dopuść sobie magunge a weź saulosi samiczki bardziej spokojne. Nie polecam Membe Deep bo są też agresywne Rozumie że piszemy cały czas o Metriaclima estherae blue?

Albo zrób tak afra , red-red(pomarańcz) i metriaclima calainos(błękitne) ewentualnie P acei.

Opublikowano
Samice metriaclima calainos też są błękitne,są agresywne?Samiec to wiem że jest bardzo agresywny.
Ten gatunek charakteryzuje się wysoką agresją wewnątrzgatunkową, samice również nie pałają do siebie miłością ;).