Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawory z dwoch stron przy korpusach są potrzebne, zeby bez koniecznosci wyłączania pompy co za tym idzie calej filtracji ,wymienic lub wyczyscic wklady. Zakrecasz zawory, puszczasz wode bajpasem a korpus bez problemu odkrecasz. Przemys to moze warto to zmienic póki jeszcze nic nie ma ,a w przyszlosci to olbrzymie ulatwienie.

Opublikowano

Hej fajny projekt się szykuje.

Ja dałbym jednak jakąś nogę pod spód co by odciążyć ścianę.

Zawór na Fbf-ie jeden wystarczy tak jak napisałeś za pomocą jego wyregulujesz przepływ przez korpus. Co do reszty korpusów to jednak przemyślałbym dołożenie zaworów będziesz miał łatwiej przy wymianie wkładów a i tak bez miski ani rusz . Masz jednak dużo miejsca pod spodem więc także da radę.

Powodzenia.

Opublikowano

Tak zakładałem , że przy wymianie mechaników będzie miska. Ja nie mam ładnej szafki w salonie może sobie pokapać nic się nie stanie .Zawór jest przed mechanikami i za . O biologię się nie boję bo jak ruszy to już na zawsze ;-).

Opublikowano

Hej,

Obejrzałem filmik jest ok. Słyszałem, że żonkę masz spoko ;) będzie Cię wspierać w dalszych etapach projektu :D

Nie mam doświadczenia w budowaniu instalacji narurowych ale przed korpusem z FBF-em i korpusem na purigen dał bym dodatkowy zawór aby mieć większą regulację przepływu wody. Poniżej przykład:

m2b1AFVI7Jmf4XgDgTVyZXnwTSqvGFdQh3m8-DYEIyg=w408-h225-p-no

Jest to moje zdanie, oczywiście mogę się mylić :rolleyes: .

Fajnym rozwiązaniem było by też danie dwóch dodatkowych korpusów (wkład sznurkowy + węgiel) na dolewce wówczas miał byś pewność, że do akwa wędruje woda pozbawiona różnego rodzaju syfu ;) Można to zrobić ale nie trzeba ;)

Czekam na kolejne filmiki ;) Pozdrów, żonkę ;)

Opublikowano

Witam

Według mnie takie sterowanie filtrami powinno wystarczyć , filtry na dolewce są dwa szeregowo na wejściu do domu .

Szkło pewnikiem będzie zamówione po 10 ;-) .

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam

Mała aktualizacja wideo .

Pozdrawiam

Dobra robota.

Jednak mam dwie małe uwagi mianowicie:

-W FBFie (być może mi się wydaję) te otwory w rurce są trochę zbyt duże.

-Jeśli na korpusach masz odpowietrzniki wkręcane to ja bym zostawił sobie troszkę więcej miejsca nad korpusami,dałoby to lepszy dostęp do odpowietrzników.

Opublikowano

Dziury w FBFie faktycznie mogą być nie trafione ale to łatwe do usunięcia , co do odpowietrzników to przez ( FBFy ) woda przepływa od d..y strony tak więc same się odpowietrzą . Natomiast mechaniki będą zalewane od tyłu po wymianie i po problemie .

Tak mi się wydaje ;-) Wszystko okaże się po zalaniu.

-- dołączony post:

żona to fakt śmieszka na maxa:-) no i narazie tylko narurowiec, kiedy szkło będzie??????????????/

Żonka dostała nominację do najlepszej roli drugoplanowej :P

Opublikowano
Dziury w FBFie faktycznie mogą być nie trafione ale to łatwe do usunięcia , co do odpowietrzników to przez ( FBFy ) woda przepływa od d..y strony tak więc same się odpowietrzą . Natomiast mechaniki będą zalewane od tyłu po wymianie i po problemie .

Tak mi się wydaje ;-) Wszystko okaże się po zalaniu.

-- dołączony post:

Żonka dostała nominację do najlepszej roli drugoplanowej :P

całkiem zasłużenie:-)))