Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, interesuje mnie czy rybki te da się połączyć z Malawi. Widziałem jedynie Gibbicepsa, ale mam pytanie co do reszty. Może ktoś ma jakąś opinię na ten temat. Interesuje mnie głównie Trzciniak.

-Zbrojnik lamparci (gibbiceps)

-Piskorz mułowy (amurski)

-Długonos ciernisty ( Węgorek ciernisty )

-Glonojad syjamski

-Trzciniak

-Węgorek ognisty

Opublikowano
Nie łączymy biotopów. Źle się to skończy dla tych ryb.

Argument, który nie dotrze do wielu osób i jest czesto olewany niestety choc najprostrzy z możliwych.

Pomijając nawet kwestie biotopów to sama charakterystyka gatunków tu nie zgrywa się z pysiami. Mój stryj hoduje węgorze wszelkiej maści czy węgorki jak zwał, rożne gatunki. te ryby są agresywne gdy są w mniejszej grupie, w większej zajmują się sobą. Potrafią swoja siłą i szybkością roznieść akwarium na strzępy, pożreć małe ryby. No i zajmą każdą kryjówkę, nic już tam nie wejdzie, pyszczak byłby zastraszony w takim zbiorniku. Po za tym są strasznie żarłoczne, potrafią jeść i jednocześnie wydalać niestrawiony pokarm dalej jedząc.

Tak samo zastraszą je ryby oddychające powietrzem atmosferycznym itd

Pyszczak wbrew pozorom jest łatwy do zastraszenia i nie warto nawet myśleć o zestawieniu tego typu ryb w akwariach mniejszych niż 500l a i w większych by to się źle skończyło.

Jeżeli już ktoś się upiera przy glonożercach to zwykły zbrojnik może być, zdarza se, ze glonożercy są trzymani w akwa ale tylko one bo reszta negatywnie wpłynie na pyszczaki.

Nawet połączenie pysi z innymi pielęgnicami nie wpływa na nie tak negatywnie jak połączenie z wymienionymi przez autora gatunkami.

Opublikowano

Tak myślałem o zbrojnikach/glonkach , ale nie chciałbym niebieskich bo mam w innych akwariach ;) Dlatego pomysł o Gibbicepsie, konkretna duża ryba.

Opublikowano

To jest forum tematyczne i piszemy tu o konkretnym biotopie a nie o akwariach towarzyskich. Jest parę tematów poruszających obecność "glonojadów", poszukaj.

Zamykam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.