Skocz do zawartości

Czy to wina wody ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na tym mięsie co wrzuciłam pojawił się taki przeźroczysto-białawy meszek, czy to znaczy, że dobrały się do niego bakterie? Czy wodą mi się od tego nie zepsuje?

Kiedy zrobić pierwszą podmianę wody?

Opublikowano

Witaj Ewciu:p

O pierwszej podmianie wody nawet nie myśl zrobisz ją dopiero po wynikach testu w przeddzień wpuszczania obsady rybek.

Masz wzorcowe parametry startowe a wodę skaziłaś bakteriami pierwszego dnia więc może śmierdzieć, być mętną, mięso gnić itd tym się nie przejmuj- docelowo jak wsadzisz nosek pod pokrywę musisz poczuć charakterystyczny zapach jak wchodzisz do sklep akwarystycznego z rybkami. Mam nadzieję że kubełek ze żwirem koralowym chodzi od początku cały czas.

Co kilka dni rób testy

NH3/NH4 utrzymuj wynik jaki miałaś na podobnym poziomie ewentualnie dolewając moczu jak będzie 0.

Test NO2 z 0 musi zacząć wzrastać = 1 etap cyklu rusza dalej czekamy cierpliwie

Jak test NO3 z 2-5 ppm zacznie wzrastać wyrażnie = 2 etap cyklu azotowego ruszył więc wtedy w zależności od wyników robisz ewentualnie pierwszą podmianę wody 20-30% usuwasz mięsa ustawiasz docelowe pH KG GH ( ja używam do tego najpierw Azoo African Cichlids Mineral Salt a następnie podwyższam pH Azoo pH Plus) i możesz wpuszczać rybki.

• Dziękuję 1
Opublikowano

A wg mnie jest jeszcze za wcześnie, bezpiecznie jest zarybiać przy NO2 zerowym a nie "dąży do zera ale nie wiem czy po wpuszczeniu ryb nagle nie wzrośnie". Naprawdę jest sens się tak spieszyć?

Wiele tematów na forum z rybami z objawami zatrucia azotynami sugeruje, że często ludzue ulegali pokusie szybkiej akcji zarybiania ale źle na tym wyszli. Przy początkach zabawy z akwarystyką łatwo się na tym przejechać. Potem dopiero jest łatwiej, ale kolejne zbiorniki szczepi się z działających filtrów,więc to inna para kaloszy.

W każdym razie przestrzegam przed zbytnim pośpiechem.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witaj

nic nie rób, dodawaj bakterii i kręć biologiem ( filtr kubełkowy) dopiero tydzień i dwa dni od restartu wszyscy ci piszą byś spokojnie czekała jak minie dwa tygodnie to zobaczymy czy cykl ruszył.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Cykl ruszył, jak to mięso to stek wołowy;) to wywal bo zanim bakterie to rozłożą to minie parę miesięcy, jak niewiele to zostaw jeszcze kilka dni i do kosza.

Podmianę zrobisz po zamknięciu cyklu przed wpuszczeniem ryb.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Mięsko jest niedużej wielkości ale już tak zarośli białą naroślą że już go nie widać.

Co do rybek to mi się nie śpieszy, tylko chcę zrobić wszystko poprawnie :) bakterie dodaje co 3 dni 2 pełne nakrętki sery oraz daję parę płatków pokarmu, które też już są porośnięte białym meszkiem.

Czyli muszę teraz czekać, aż No2 spadnie do zera, zrobić w tedy podmianę i dopiero wpuścić parę rybek?

Opublikowano
Czyli muszę teraz czekać, aż No2 spadnie do zera, zrobić w tedy podmianę i dopiero wpuścić parę rybek?

Dokładnie tak NO2 zero i NH3 zero. Nie wlewaj już tych bakterii bo one zawierają pożywkę której masz już wystarczająco, płatki też sobie daruj.

• Dziękuję 1