Skocz do zawartości

200L - maingano, demasoni...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam akwa 200l 100x50x40; w tej chwili saulosi, rdzawe i yellowki;

jednak zakochalem sie w maingano i demasoni...

co radzicie:

czy jednogatunkowe ?

ew. co do maingano, kontrastowo (red-blue, red-red, odpadaja)?

co do demasoni ?

aha chetnie oddam/zamienie obecna obsade :-)

Opublikowano

ile mlodych demasonow wsadzilbys do tego baniaka ? bo jak rozumiem plec u nich trudno rozpoznac :-)

Opublikowano

Szczerze to miałbym nielada problem zadecydować ile i w jakim układzie dorosłych wsadzić. Tutaj nawet nie sugeruj się mną a większością opinii z naciskiem na tych posiadających demasony;)

Ale osobiście chyba maks. 10 bym wsadził.

Opublikowano

no ja bym nie przesadzał z samcami dałbym 2 i powiedzmy od 8 do 10 samic... czyli taki haremik.... 2+8 czy 2+9 moim zdaniem byłoby w sam raz...

Opublikowano

doroslych nie zaryzykuje; chyba zrobie tak: kupie 10 mlodych i zobacze, co z tego wyrosnie... pozniej albo sie same zredukuja, albo odlow, co Wy na to ?

Opublikowano

moim przedmówcą pisząc max 10sztuk ( 2+8 ) chodziło o ilość juz po selekcji na początku musisz kupić z 15 - 20 małych rybek i zobaczysz co z nich wyrośnie, wtedy odłowisz część tak żeby zostały 2 samce i 8 samic :)

A nie zastanawiałeś sie nad jednogatunkowym ale z saulosi albo msobo ??

Samce Msobo są przepiękne tak jakby nakrapiane na ciemny i jasny granatowo niebieski kolor ;] a samice ślicznie żółciutkie jak cytrynka lub pomarańczowe ;]

Opublikowano

Samce Msobo są przepiękne tak jakby nakrapiane na ciemny i jasny granatowo niebieski kolor ;] a samice ślicznie żółciutkie jak cytrynka lub pomarańczowe ;]

jeżeli mamy proponować gatunki to tak samo ja mogę zaproponować kupić sobie akwarium (minimalnie 500l 200*50*50) i wpuścić tam Fusco, Aristo i Tyrano :P:P

nie no skoro pooh wybrał sobie demasioni to niech będą demasioni :D kup 15-20 młodych demasioni i zobaczysz co ci z tego wyjdzie sądzę że raczej na pewno będziesz tam miał 2 samce i 7-9 samic (chociaż nigdy nic nie wiadomo... kiedyś znajmy kupił 18 fusco i miał tylko 2 samice :lol::lol: ) a tak na serio to powiedz czy ty chcesz tylko i wyłącznie demasioni albo maingano, czy może być także coś innego?

Opublikowano

jeżeli mamy proponować gatunki to tak samo ja mogę zaproponować kupić sobie akwarium (minimalnie 500l 200*50*50) i wpuścić tam Fusco, Aristo i Tyrano :P:P

ale to by barbarzynstwo bylo...

Opublikowano

hmm... saulosi przeciez mam teraz...

ale z msobo to mi zabiles gwozdzia :-)