Skocz do zawartości

240l od A do Z- kuter nogi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja rada to odlej z akwarium jakieś 1/3 wody , bo może być różnie (zmniejszysz napór na szyby). A z tego co się dowiedziałem to wklejaj wzmocnienia po spuszczeniu 1/2 wody, chodzi o naprężenia występujące na szybach przednich i tylnych !

Opublikowano
Moja rada to odlej z akwarium jakieś 1/3 wody , bo może być różnie (zmniejszysz napór na szyby). A z tego co się dowiedziałem to wklejaj wzmocnienia po spuszczeniu 1/2 wody, chodzi o naprężenia występujące na szybach przednich i tylnych !

...właśnie tak zrobiłem:)) Ale do jutra muszę czekać...Nawet postanowiłem ,że do nich pojadę po tę poprzeczkę(i) i porozmawiam z nimi!! Bo naprawdę jestem ciekawy czemu oni z uporem maniaka trzymają się jakiś tam norm które w praktyce są jakie są!! Chyba ,że nie będą chcieli mi sprzedać ani porozmawiać!!

Opublikowano

Pozwolilem sobie wstawic zdjecie akwarium Diversa 300l a mianowicie 120x50x50 naszego kolegi z forum.

http://zapodaj.net/87c794271a088.jpg.html

W tym akwarium co prawda wystepuje wzmocnienie poprzeczne, ale wzmocnienia wzdluzne na oko maja wieksza odleglosc od scian bocznych niz te 5 cm o ktorych byla wczesniej mowa.

Wariuje po przeczytaniu kilku tematow odnosnie pekajacych zbiornikow.

Opublikowano
Pozwolilem sobie wstawic zdjecie akwarium Diversa 300l a mianowicie 120x50x50 naszego kolegi z forum.

http://zapodaj.net/87c794271a088.jpg.html

W tym akwarium co prawda wystepuje wzmocnienie poprzeczne, ale wzmocnienia wzdluzne na oko maja wieksza odleglosc od scian bocznych niz te 5 cm o ktorych byla wczesniej mowa.

Wariuje po przeczytaniu kilku tematow odnosnie pekajacych zbiornikow.

Ja kupiłem 240l Diversa, i mam tylko wzmocnienia wzdłużne - cena w sklepie 310 pln

Moim zdaniem wystarczy ale jak masz obawy to możesz sobie wkleić dla lepszego samopoczucia. Mam gwarancję na 3 lata, wiec jak coś będzie nie tak na pewno o tym napiszę.

Znajomy kleił swój zbiornik to miał dwie propozycje: z szyby 10mm i bez wzmocnień albo z 8mm i ze wzmocnieniami tylko wzdłużnymi ponieważ więcej nie ma ponoć potrzeby.

Może Przemek Wieczorek mógłby się wypowiedzieć na temat wzmocnień.

A jeżeli chodzi o Wromaka to kwestia pękających zbiorników dotyczyła głównie wadliwej serii i pojemności 300l czyli 120x50x50 i tam brakowało wzmocnienia poprzecznego, nie wiem jak jest aktualnie.

p.s.

Właśnie zmierzyłem u siebie jak to wygląda z tymi wzmocnieniami ...

Przerwa pomiędzy boczną szybą a wzmocnieniem wzdłużnym to 12 centymetrów zarówno przód i tył.

Kiedyś czytałem na innym forum wypowiedź Przemka Wieczorka że idealna przerwa to 7 - 8 centymetrów pomiędzy boczną szybą a wzmocnieniem wzdłużnym i wtedy wzmocnienia poprzeczne nie są potrzebne.

Może dobrze że mój zbiornik jeszcze nie zalany....

Co o tym sądzicie ?

Dzwonie jutro do Diversa w tej sprawie

Opublikowano
...właśnie tak zrobiłem) Ale do jutra muszę czekać...Nawet postanowiłem ,że do nich pojadę po tę poprzeczkę(i) i porozmawiam z nimi!! Bo naprawdę jestem ciekawy czemu oni z uporem maniaka trzymają się jakiś tam norm które w praktyce są jakie są!! Chyba ,że nie będą chcieli mi sprzedać ani porozmawiać!!

..byłem dzisiaj we Wromaku ale niestety dziś nie pracowali.Stąd też nie porozmawiałem z nimi na interesujący mnie temat to jest norm jakimi się posługują! Ale wzmocnienie poprzeczne dorobione i wklejone po konsultacji z Przemkiem Wieczorkiem za co bardzo dziękuję:)) Teraz mogę spać spokojnie:)) Taką mam nadzieję:))

Opublikowano

Zdecydowalem ze bede zamawial akwarium u szklarza na terenie Łodzi. Poprosze o szklo 10mm plus wzmocnienia wzdluzne tak aby spac spokojnie. Zbiornik bedzie mial 240l. Tuz po nowym roku wybieram sie do niego i skladam zamowienie:)

Tym czasem mysle nad tłem. Interesuje mnie tło czarne, w takim wypadku z tego co wyczytalem sa dwa wyjscia: folia budowlana lub spieniona czarne pcv. Pojecia nie mam gdzie takie pcv mozna dostac???

Po drugie: czy takie spienione pcv jako tło stosuje sie wewnatrz akwarium czy na zewnatrz?

Opublikowano
słuszna decyzja w sprawie klejenia akwa, co do spienionego pcv to firmy robiące reklamy to mają i dajesz je do wewnątrz akwa:-)

W jakis sposob sie to mocuje? Na silikon akwarstyczny?