Skocz do zawartości

Porada dla laika - naświetlacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Guban88ok3m widzę, że w Tobie talent stolarza drzemie (szafka, pokrywa, no szacun).

Myślę, że na pokrywę przyjdzie pora, mam nawet w zanadrzu takiego magika który by mi to zmontował. Ale najpierw zamówię lampy, przymierzę i zastanowię się ewentualnie jak to dalej rozegrać. Dzięki za pomoc, zgłoszę się jakby co.

Rozumiem, że twoje naświetlacze są pod pokrywa i nic się nie dzieje, typu nagrzewanie?

A w wersji z naświetlaczami przyczepionymi nad akwarium i nakrycie szybą co by powodzi nie mieć na podłodze. Jak ten pomysł się sprawdza? Czy taka mokra szyba przepuszcza dość światła? Możecie mi polecić jakiegoś forumowicza, żeby go ewentualnie na pw zapytać?

Jakbyście mi jeszcze doradzili z jakiej firmy najlepiej kupić, na co zwrócić uwagę poza wielkością, mocą i barwą?

Opublikowano

Używam tych naświetlaczy (10W) w 2 akwariach. W większym 540l paludarium 4 sztuk, w mniejszym 54l 1 sztuki.

Wcześniej w 54l zrobiłem lampę ala ADA Solar z 2 takimi naświetlaczami wewnątrz. Żeby się zmieściły rozmontowałem je zostawiając dolną część w której jest dioda i odbłyśnik oraz zasilacz. Jeżeli dobrze pamiętam to ta dolna część ma 3,5-4 cm grubości. Możesz je przykręcić do obudowy a zasilacze schować w korytku.

Opublikowano

Dzieki cinek1916, czyli dałoby sie to jakoś zmontować, przyznam, że mnie to cieszy. W prawdzie opis nic mi nie mówi, bo nie mam przed sobą naświetlacza, ale skoro piszesz, że da się to spróbuje pokombinować, dzięki. Jakbyś miał zdjęcie to nie pogardziłabym.

Czy masz możliwość regulacji konta świecenia w takim układzie?

Opublikowano

Całą lampę już rozebrałem a naświetlacze złożyłem z powrotem. Niestety zdjęcia żadnego nie mam. W ten sposób jaki Ci zaproponowałem niestety nie da się zmieniać kąta świecenia, przykręcasz na stałe. Ja nie musiałem zmieniać kąta bo lampa wisiała nad krewetkarium z mchami, które chciałem równomiernie oświetlić.

Opublikowano
będzie dobry? biała zimna 5500k(??????)

Szukaj z temperatura barwową 6500K ! Ponieważ często okazuje się że 55OOK to jakieś ,,żółte" nie porozumienie.

Opublikowano
Szukaj z temperatura barwową 6500K ! Ponieważ często okazuje się że 55OOK to jakieś ,,żółte" nie porozumienie.

a masz jakieś namiary na 6500?