Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a może akwarium jednogatunkowe non-mbuna ??

Szkoda takiego akwarium na jednogatunkowe.

Jeżeli lethrinopsy to przynajmniej jeszcze jeden gatunek w górną część akwarium np: copadichromis mbenjii lub trewavasae.

Zresztą polecam lekturę wspomnianego wątku o obsadzie non-mbuna:

http://forum.klub-malawi.pl/artykul-wybor-obsady-non-mbuna-akwarium-t21020.html

na pewno coś zdołasz wybrać;)

Opublikowano

da się coś z tego poskładać, takie dostępne na chwile obecną :(, ewentualnie w jakiej konfiguracji ilościowej.

1.Copadichromis borleyi (Kadango)

2.Placidochromis phenochilus

3.Protomelas fenestratus/steveni Taiwan

4.Protomelas taeniolatus Boadzulu

5. Sciaenochromis fryeri iceberg

6.Labidochromis caeruleus

Opublikowano

Połowa mojej obsady bez protków. Tylko uwaga odnośnie borleyi, dorosłe trudno będzie utrzymać w 3 samce.Przynajmniej mi się nie udało, trzeci żawsze był paskudnie obity.

Opublikowano

Ja bym wyciachał z tej obsady Protomelas taeniolatus Boadzulu i steveni taiwan bo to peryfitonożercy uzupełniający dietę planktonem a więc koniecznośc kompromisowania diety pod te ryby co nie do końca służy rybożercy i planktonozercą.

Dałbym:

1.Copadichromis borleyi (Kadango) 1 na 5

2. Protomelas fenestratus 1 na 4

3. Placidochromis phenochilus Mdoka lub tanzania 6 sztuk najlepiej 2 na 4

4. Sciaenochromis fryeri iceberg 1+2

5 Labidochromis caeruleus 1+4

i dodał ewentualnie jeden gatunek wg mnie mogłaby to być jakaś Aulonocara

Opublikowano

1/ Zakładam teoretycznie, że punktem wyjścia jest obsada zaproponowana przez Harisimi.

2/ Moim zdaniem, w dużym zbiorniku, aż się prosi o większe stado:

albo Placidochromis phenochilus Mdoka (mój faworyt)

albo Lethrinops albus - w wymienionym artykule nie jest na liście rybek stadnych tylko dlatego, że akwarium ma tam 150 lub 160cm

nie dawałbym grupy Placidochromis sp."Phenochilus Tanzania" - nie jest w artykule j.w. traktowany jako ryba stadna, bo nie spełnia kryterium "conajmniej średnioładnych samic"

3/ Ponieważ zamiast jednego z haremów miałbyś stadko, przydałoby się ująć jeden z pozostałych gatunków. Przy okazji ograniczyłbyś liczbę niezbyt ładnych samic. Na pewno zostawiłbym "yellow" (wyraźny żółty kolor + ładne samice). Przy wyborze warto kierować się nie wyłącznie wyglądem, ale i zróżnicowaniem zachowań rybek. [Małe OT - w mojej planowanej obsadzie white lips + S.fryeri + yellow, już dzisiaj brakuje mi grzebacza]. Jeśli miałbyś stadko Lethrinopsów, to temat znika. Ale przy stadku P.phenochilusów, możnaby pomyśleć o jakiejś Aulonocarze.

4/A może korzystając z dużego akwarium - coś takiego http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=7102

A już na pewno (moim zdaniem) szkoda takiego akwarium na małe rybki!

PS. Osobiście nie wyobrażam sobie akwarium non-mbuna bez Sciaenochromis fryeri, ale nie "przysypanego mąką" iceberga tylko "normalnego"

PS2. Masz duże szczęście myśląc o zasiedleniu takiego zbiornika;)

PS3. Zdaje się, że o aulonce pomyśleliśmy z Harisimi w jednym czasie:)

PS4. Pisząc o większym stadzie miałem na myśli 8-10 sztuk

Opublikowano

dokładnie tak, tego będę się trzymał :), ale opieram się też na dostępności na uniwerku :) wszystkie pozycje które wymieniłem są teoretycznie dostępne.

wszystkie rybcie z mojej listy są w przedziale 13-25 cm, myślę, że dadzą sobie radę w moim zbiorniku

Sciaenochromis fryeri "zwykły" też jest w ich ofercie. :)

to obsada docelowa, ale zarybić chcę małymi, myślę że po 10 z każdego gatunku. co do Aulonocara to która odmiana byłaby najlepsza do tego zestawu i w jakim stosunku samiec - samica (na start myślę też 10 szt.)

1. Aulonocara baenschi

2. Aulonocara jacobfreibergi Otter Point

3. Aulonocara sp. rubin red

4. Aulonocara stuartgranti Mdoka/Ngara

5. Aulonocara stuartgranti Usisya

6. Aulonocara sp. Fire Fish

kwestia czy będzie u dr. ten zestaw, już wysłałem zapytanie, czy ewentualnie można kompletować z różnych źródeł, czy lepiej brać z jednej hodowli ?

zliczając wszystkie pozycje łącznie z Aulonocara ( ?? 5 szt. ??) doliczyłem się ok. 25 szt. czyli ok 35 l na osobnika, powinno chyba hulać ???

Opublikowano

Liczymy jakos inaczej ;) mi wychodzi już w tych 5 gatunkach 25 szt + Aulonki. Większe stadka dadza więcej ryb a ja 30 uważam, ze powinno już na pewno finalizować sprawę. Idąc z Tomem na kompromis ;) zaproponowałbym.

1.Copadichromis borleyi (Kadango) 1 na 4 ( 8 mlodych )

2. Protomelas fenestratus 1 na 4 ( 8 młodych )

3. Placidochromis phenochilus Mdoka 8 sztuk ( z 12 młodych jakby naprawdę było dużo samców musiałbyś coś przyredukować

4. Sciaenochromis fryeri 1+2 ( 6 młodych )

5 Labidochromis caeruleus 1+4 ( 8 młodych )

6. Aulonocara jacobfreibergi Otter Point 2+2 ( 8 młodych ).

• Dziękuję 1
Opublikowano

dobrze liczysz :) 30 szt. z twojej listy 6-ciu gatunków. czy tak mogłoby zostać ?? tom77 zasugerował aby brać zwykłego Sciaenochromis fryeri.

dostałem potwierdzenie że Toruń ma wszystko :) (czekam tylko na info odnośnie Aulonek, czy mają wszytkie z oferty), wtedy biorę te z twojej listy.

Opublikowano

Moja lista jest oczywiście do wykorzystania ;). Co do frejki to kwestia gustu ale i tu z Tomem się zgadzam zwykły jest piękniejszy a poza tym prawdziwy a nie sztuczny jak Iceberg.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jafers - może jestem upierdliwy, ale namawiam na "większy kompromis":) tzn. wykreślenie z powyższej listy tylko jednego słowa: "iceberg" (nawet jeśli jestem w mniejszości).

A serio - tutaj wybór jest stricte estetyczny.

Cholera, piszę posty jak ślimak:D

• Dziękuję 1