skorpionek29 Opublikowano 28 Października 2013 #1 Opublikowano 28 Października 2013 Wtam mam taki problem od jakiegoś czasu zaczęła mi mętnieć woda w hydroponice pojawił mi sie biały nalot jak kożuch na mleku Akwarium 720l mam juz ponad pol roku wszystko bylo ok zero glonów nic nie wskazywało na jakieś problemy podmieniłem wode dwa dni temu dodałem uzdatniacz sachem i odzywki do bakteria probido.Czy może mi ktoś pomóc co zrobić bo dalej nie wiem??------ Jeżeli chodzi o parametry to wszystko jest ok testuje Jbl-em wszystko ph-8 kh-6 no3-0.5 no2-0 nie sprawdzałem bo nie mam testu na fosforany po4 czy to może byc to ?? Rybki zachowują sie normalnie nie zauważalnym nic szczególnego
stan Opublikowano 28 Października 2013 #2 Opublikowano 28 Października 2013 nie sprawdzałem bo nie mam testu na fosforany po4 czy to morze byc to ?? Fosforanów według mnie nie powinieneś mieć skoro masz hydroponikę. Może to pierwotniaki ?
skorpionek29 Opublikowano 30 Października 2013 Autor #3 Opublikowano 30 Października 2013 Nie mam pojecia co to jest.Zrobiłem podmiankę ale tylko trochę sie to poprawiło po dwóch dniach woda jest lekko mętna kupiłem dzisiaj watę perłową zobaczymy czy to coś pomoże, napowietrzam cały czas i mało co światło jest załączone.
acer2244 Opublikowano 11 Listopada 2013 #4 Opublikowano 11 Listopada 2013 Włóż do filtra dużo włókniny nie załączaj światła jak możesz wcale. Pierwotniaki po jakimś czasie same ustąpią, a może wypłukałeś gąbkę od filtra w wodzie kranowej jak ja przez pomyłkę. Akwarium może po prostu nie dojrzało u mnie było to samo i po jakimś czasie samo przeszło. Acha i nie podmieniaj wody bo dajesz pożywkę pierwotniakom.
xaxupi Opublikowano 18 Stycznia 2016 #5 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Witam, akwarium stoi równy rok. Jakoś nigdy nie miałem krystalicznej wody, więc w sobotę jak robiłem podmiane wody, przy okazji dołożyłem do filtra waty bawełnianej;) Rano w niedzielę super woda;) Przed chwilą przychodzę z pracy, zapalam światło A tu mleko w akwarium. Atak pierwotniakow czy jak? Jak na razie natleniam + zgaszone światło. Zbiornik 120x50x40, hagen crystal flo 80 + Aquael circulator 2000. Pozdrawiam
JemioloSeba Opublikowano 18 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Skoro pojawiło się tak drastycznie szybko to na 99% pierwotniaki. Zostaw, nie grzeb tylko zgaś światło i natleniaj. Za parę dni przejdzie.
Michał e39 Opublikowano 3 Lutego 2016 #7 Opublikowano 3 Lutego 2016 Witam. mam akwarium 200l. Start by 2 miesiace temu. Woda była klarowna. jednak od tygobnia jest lekko mleczna. Co mam zrobić?
lufa555 Opublikowano 3 Lutego 2016 #8 Opublikowano 3 Lutego 2016 Witam. mam akwarium 200l. Start by 2 miesiace temu. Woda była klarowna. jednak od tygobnia jest lekko mleczna. Co mam zrobić? Przywitać się w odpowiednim dziale i opisać swój baniak.
eljot Opublikowano 3 Lutego 2016 #9 Opublikowano 3 Lutego 2016 Woda była klarowna. jednak od tygobnia jest lekko mleczna. Co mam zrobić? Zajrzeć do FAQ
Rekomendowane odpowiedzi