Skocz do zawartości

Album - Prace

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W związku z tym, iż ruszył projekt Album, chciałbym przybliżyć wszystkim ten temat oraz poinformować, że znikające zdjęcia z Galerii HD ( katalogi Akwaria HD i Ryby HD ) to nie działania wrogich sił tylko moje i Pereza, gdyż zajmujemy się przywracaniem świetności Albumu.

Czym będzie Album ?

Album będzie niczym innym jak fotograficzną bazą ryb i akwariów. Znajdą się w nim skatalogowane w odpowiedni sposób najpiękniejsze fotografie Ryb i Zbiorników. Będzie tym się różnił od Galerii, iż ta jest miejscem, gdzie chcemy coś pokazać, pogadać o tym poczuć dreszczyk emocji gdy ocena jest nie do końca taka jakiej się spodziewaliśmy ;) lub radośc gdy się nasza ryba albo akwarium podoba. Album to pozbawiony ładunku emocjonalnego fotografie w nim nie będą komentowane a samo znalezienie się w nim już będzie samo w sobie zaszczytem. Docelowo Album będzie też skojarzony z nową Bazą Ryb i każdy kto będzie chciał po przeczytaniu podstawowych wiadomości obejrzeć interesujący go gatunek będzie przekierowany właśnie do fotek z Albumu. W Albumie ryby będę katalogowane w kluczu Rodzaj > Gatunek >> Wariant Geograficzny ( przykładowo Metriaclima > sp. msobo >> magunga czy Metriaclima > sp. msobo >> lundo ) a przypadku zbiorników determinantem będzie rok wstawienia fotografii. Fotografie będą nobilitowane w ten sposób bo tylko na prawdę najlepsze fotki tam się dostaną. Jedyne gorsze zdjęcia które mogą się znaleźć w Albumie to fotki mające walor historyczny ( ładne stare baniaki prezentujące przemijające trendy ) lub naukowy ( słabsze foty rzadkich gatunków dające jakikolwiek pogląd na ich wygląd ). Te drugie mogą z czasem wrócić do galerii gdy pojawia się ładniejsze fotografie gatunku. Stworzony będzie Regulamin określający wymagania minimalne dla takich fotografii. System naboru będzie taki, że sami Klubowicze, użytkownicy zaproponują swoją fotografię, która zostanie pozytywnie zweryfikowana albo my ją wypatrzymy i wstawimy, trzecim źródłem będą Konkursy, gdzie najpiękniejsze fotografie zostaną zaproszone do Albumu. Przyszłość będzie jasna i klarowna. Bo będzie panował swego rodzaju dualizm. Fotki zostaną tam gdzie były ( Konkursy, Galeria ) a właściciel fotografii zostanie poproszony o wstawienie fotki do Albumu. Problemem jest jednak to co już było w Galerii a uznane zostanie za na tyle wartościowe aby znaleźć się w Albumie.

Album bowiem rodzi się w bólach bo raz mamy problem z ograniczeniami technicznymi Galerii a dwa troszkę zmieniające się zasady ( Album istniał już wcześniej ) doprowadziły do tego, że w Galerii HD mogło znaleźć się również to co nie do końca powinno się znaleźć w Albumie ( komentarze, błędne opisy itp. ). Podstawą budowy Albumu będą zdjęcia właśnie z Galerii HD. Nie będzie problemu z fotografiami nowymi i tak np. w konkursie na akwarium Roku trzy pierwsze zdjęcia automatycznie trafią do Albumu i prawdopodobnie ze względów technicznych ich autorzy zostaną poproszeni o ich ponowne wstawienie ich do Albumu ( gdy ten już ruszy ). Stare fotografię musimy natomiast przenosić ręcznie i weryfikować sami a dokładnie robić to będą osoby zajmujące się Albumem czyli Ja i Perez, wspomagani przez innych członków Zarządu. Względem starych fotografii pojawia się problem polegający na tym, że taka przeniesiona fotka znika ze starego Katalogu i np. z Top20 a w samym Albumie nie będzie miała Komentarzy tylko suchy opis. Dlatego też na razie proszę się wstrzymać ze wstawianiem fotografii do Akwaria HD i Ryby HD ( poprosiłem Sir_Yaro o zablokowanie możliwości ich wstawiana ale nie wiem czy to da się zrobić. Być może będzie możliwość ich ponownego przywrócenia do Galerii ale tak jak pisze być może. Stąd pytanie zasadnicze czy osoby które mają fotki w Galerii ( dotyczy to również w ograniczonym zakresie fotografii z Galerii HD ) godzą się na takie rozwiązanie. Jeśli ktoś nie chce aby jego fotografie trafiały do takiego Albumu zostaną one w Galerii. Proszę więc w tym wątku napisać swój sprzeciw wobec takiej migracji.

Chciałbym jednak zauważyć, że Album nie jest tworzony jako oderwany twór lecz jako wizualna podwalina Bazy Ryb a także twór gdzie w sposób łatwy bez zbędnych poszukiwań znajdziecie gatunek, który was zainteresuje i to fotki pokazujące to co w tym gatunku najpiękniejszego. Fotografów nam nie brakuje a więc Album będzie coraz bardziej piękniał.

Jeszcze jedną z informacji, którą chciałbym już teraz przekazać to ta, że w Albumie nie znajdą miejsca gatunki sztuczne ( przykładowo Aulonocara OB. czy Rubin Red ) … oczywiście nie zmienia to faktu, że będziecie mogli je wstawiać w Galerii. Po prostu w bazie ryb nie znajda miejsca takie sztuczne istoty bo KM promuje pielęgnacje ryb z jeziora Malawi a te nie do końca takimi są .

• Dziękuję 9
Opublikowano

Wg mnie technicznie to jest możliwe, tj. autor nie będzie musiał niczego przenosić tylko jego praca znajdzie się w innym miejscu.Jak to zostanie wykonane to już tajemnica moja i moderatorów :D

Opublikowano

No to musicie z Jarkiem dopracować wersje przyszłych wydarzeń ;) bo z tego co wiem z opisami się nie da a wrzucenie na dysk i wgranie z niego zabierze daty, autora i opis a to niedopuszczalne choć miło by było choć przez chwilę być autorem wszystkich najlepszych fot w naszym KM bo to my z Perezem widnielibyśmy jako autorzy :D;) :lol:

Opublikowano

Zawsze można wyciągnąć surowe dane z bazy albo dopisać jaki skrypt który porobi to za nas. Oczywiście napisanie skryptu zajmie więcej niż ręczne przerzucenie plików i dat ale czego się nie robi z lenistwa :D

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.