daniels Opublikowano 10 Października 2013 #1 Opublikowano 10 Października 2013 Witam chciałbym przedstawić swoje akwarium 450l, jest to moje pierwsze malawi wczesniej warunki dokładnie chodzi o wielkosc akwarium nie pozwoliły mi na hodowle pyszczaków prosze o opinie co zmienic co jest ok a co zle pozdrawiam daniel Zbiornik: 150x60x50 pełne optiwhite Filtracja: zewnetrzny: kubełek JBL CRISTAL PROFI 500 wenetrzny: Atman - At-203 Pompa turbinowa Grzałki: Aquael Neoheater 200W oraz zwykła 300w Oświetlenie: belka oswietleniowa 150cm + SYLVANIA AQUASTAR T8 38w + niebieski led 75kg Łupek gnejs i 100kg piasku kwarcowego Obsada Pseudotropheus saulosi 6x Maylandia estherae red-red 6x Pseudotropheus acei Ngara 4x Iodotropheus sprengrrae 5x ps. zdjecia mi nie wychodza
czjakub Opublikowano 10 Października 2013 #2 Opublikowano 10 Października 2013 Trochę nisko te kamienie. Ja bym wywalił ten łupek i do takiego akwarium wsadził wielkie kamienie serpentynitu. Wtedy akwarium miało by mega klimat. Kolor oświetlenia mi się podoba - ale ja lubię taki niebieskawy akcent w akwarium
daniels Opublikowano 10 Października 2013 Autor #3 Opublikowano 10 Października 2013 Dzieki za rade myslałem kiedys o tych kamieniach ale nie moge ich dostac w mojej okolicy. proponujesz jedno czy dwa rumowiska kamienie duze czy małe
cezar91 Opublikowano 11 Października 2013 #4 Opublikowano 11 Października 2013 wysoki akwarium jak bym szukał też sporych głazów wysokich pod warunkiem ze akwarium stoi na bardzo dobresz szafce bo inaczej bym nie ryzykował
greghor Opublikowano 11 Października 2013 #5 Opublikowano 11 Października 2013 Rzeczywiście przydałoby się aby było mniej kamieni, ale za to większych. Poza tym w akwarium to ryby mają przyciągać uwagę, a nie kamienie. Tutaj te ostatnie są paskowane i chmmm. Jak to wygląda na żywo? Myślę, że na Jurze można znaleźć jakieś ciekawe kamienie nawet gdzies w terenie, niekoniecznie trzeba je kupować. Mogą być top np. wapienie, które niedość że ładnie wyglądają, to jeszcze pozytywnie wpływają na parametry wody w naszym biotopie. Z ciekawości zapytam - co to jest za oświetlenie? napisz coś więcej;) - te LEDy to jest taki zwykły sznur kupiony w Castoramie? Jak na mój gust oświetlenie jest trochę za zimne. Do nibieskich LEDów chyba bardziej pasowałaby jakaś cieplejsza świetlówka.
cezar91 Opublikowano 11 Października 2013 #6 Opublikowano 11 Października 2013 ja mam ten sam kamień w akwarium kupiłem dziś i mam 3 głazy które 100cm akwarium zapełniają naprawdę świetnie a tylko 3 bo boje się o szafkę nie ufam jej
daniels Opublikowano 11 Października 2013 Autor #7 Opublikowano 11 Października 2013 Witam ledy to zwykly pasek led niebieski Swietlowka 10000k delikatny odcien niebieski Z kamieniami to moze w niedziele wybiore sie na skalki jak cos przyniose to wstawie fotki pozdrawiam
cmyk Opublikowano 11 Października 2013 #8 Opublikowano 11 Października 2013 poszukaj 3-4 duzych kawałków
mrowa77 Opublikowano 12 Października 2013 #9 Opublikowano 12 Października 2013 Przy takim baniaczku już masz ładne pole do manewru kamykami.Przy tym układzie będziesz miał problem z kupkami (wszystko będzie się gromadziło między kamieniami , sam to przerabiałem:p ) , poszukaj większych kamoli , zrób jakieś gruzowisko i zostaw trochę wolnej plaży , będziesz miał możliwość obserwacji jak pysie super przekopują piasek szukając żarełka .
daniels Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor #10 Opublikowano 24 Listopada 2013 Witam troszeczkę pozmienialem w akwa przy okazji zmian ze skalek wyplynely dwa młode następne młode już w drodze tymi skalami chyba troszeczkę im polepszylem warunki czekam na opinie jakie jeszcze zmiany mogę wprowadzić pozdrawiam wszystkich
Rekomendowane odpowiedzi