yaro Opublikowano 22 Lipca 2007 #11 Opublikowano 22 Lipca 2007 no i niestety przebija ta kobieca dbałość o estetykę ładnej wyglądają korzenie schowane w piasku, no i nie wypowiem sie na temat całej białej aranżacji akwarium, czyściutkie kamyczki i bieluśki piasek na jak zima w Zakopanem ale niestety daleka od widoku jeziora, pozwól urosnąć troszkę glonom. Moja żona mi przez kilka miesięcy truła że akwarium jak było nowe to było fajne a teraz to jest takie porośnięte brzydkimi glonami i żebym spuścił wodę i to wszystko umył Na szczęście odechciało się jej strzępić języka i już mam spokój.
kulshrank Opublikowano 22 Lipca 2007 #12 Opublikowano 22 Lipca 2007 Tak to typowe dla kobiet-zon akwarystów he he
Kasik Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor #13 Opublikowano 23 Lipca 2007 anubias został przesadzony natomiast kamienie już nie są białe.... nie ruszam tego bo to walka z wiatrakami a po drugie już przywykłam do tego widoku a i moje rybki chętnie sobie podskubują --> dobrze im z tym a to najważniejsze
Ben_sage Opublikowano 28 Lipca 2007 #14 Opublikowano 28 Lipca 2007 Brązowe dziury to ewidentnie brak żelaza. pzdr
czarneslonca Opublikowano 11 Grudnia 2007 #15 Opublikowano 11 Grudnia 2007 jak kolega wyzej brak zelaza musowo :-) u mnie nurzance rosna tak ze normalnie juz prawie to jest plaga niedlugo bedzie kolejne ciecie bo juz prawie cale lustro wody zarosly :-)
czester_ Opublikowano 11 Grudnia 2007 #16 Opublikowano 11 Grudnia 2007 troszke się podłącze do tematu..mianowicie nast. nurzańce szlag mi trafia:/ Słuchajcie te rośliny się jakoś podcina czy co? Nie mam pojęcia co mam zrobić żeby to rosło. Dwa miesiące rwało się do góry ąż miło, wypuszczało nowe pędy a teraz zaś staje się coraz któtszy i ciemnijszy i chyba gnije nawet te nowe pędy... co robić z takimi zniszczonymi liśćmi? To się jakoś pielęgnuje, no i jakie nawozy lub inne rzeczy by coś mi ruszyło to zielsko:)
sabotage Opublikowano 11 Grudnia 2007 #17 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Sprawdz korzenie czest, ja zawsze podcinam, tzn te stare liscie.. Niestety botanikiem nie jestem i o roslinach wiem tyle, ze sa zielone. Natomiast, czytam cos kiedys, ze gnicie i kurcznie spowodowane jest ubytkami w korzeniach.
Mjunszajn Opublikowano 16 Grudnia 2007 #18 Opublikowano 16 Grudnia 2007 troszke się podłącze do tematu..mianowicie nast. nurzańce szlag mi trafia:/ Słuchajcie te rośliny się jakoś podcina czy co? Nie mam pojęcia co mam zrobić żeby to rosło. Dwa miesiące rwało się do góry ąż miło, wypuszczało nowe pędy a teraz zaś staje się coraz któtszy i ciemnijszy i chyba gnije nawet te nowe pędy... co robić z takimi zniszczonymi liśćmi? To się jakoś pielęgnuje, no i jakie nawozy lub inne rzeczy by coś mi ruszyło to zielsko:) Masz sam piasek jako podłoże? Jeżeli tak to przyczyna może tkwić w słabej cyrkulacjo wodnej w podłożu. Jest zbyt zbite. Jeżeli chcesz naprawdę dobrze posadzić nurzańce- to warto zastosować trochę grubego żwiru w miejscach osadzenia sadzonek. Można tez podłożyć jakiś gliniasty nawóz- np. Terrapur. Ja stosuje w akwa z Azją, gdzie rosną nurzańce... co tydzień wyrywam rekalmówkę zielska.
ibanez Opublikowano 8 Listopada 2008 #19 Opublikowano 8 Listopada 2008 Witam. Kupiłem 2 tyg temu anubiasa ktorego wstawilem do akwa.Na jego lodyzkach i lisciach mnoza sie czarne kępki niteczek ( jak na zalaczonym zdjeciu ) . Co to moze byc? http://www.ibanez999.webpark.pl/p1010595.jpg
mars Opublikowano 8 Listopada 2008 #20 Opublikowano 8 Listopada 2008 Kupiłem 2 tyg temu anubiasa ktorego wstawilem do akwa.Na jego lodyzkach i lisciach mnoza sie czarne kępki niteczek ( jak na zalaczonym zdjeciu ) . Co to moze byc? To są glony, możesz się ich spodziewać coraz wiecej, na aniubiasie też
Rekomendowane odpowiedzi