Skocz do zawartości

Biostartery - Mity i fakty

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

No i wreszcie się stało ... spore opóźnienie ale woda zalana serca indycze wrzucone i woda się psuje ;). Test preparatu Tetry wreszcie ruszył. Przepraszam, że tak późno ale już mam wszystko i będę działał ;).

Opublikowano

Dzisiaj włożyłem filtr do akwarium z zepsutą sercami indyczymi wodą. Filtr jest ustawiony do jutra na najmniejszych obrotach jutro przestawię go na wyższe obroty ( poprzednio postąpiłem identycznie.

Dzisiaj wyniki w zbiorniku były takie:

NH3 pomiędzy 1 mg/l a 5 mg/l bliżej tego wyższego wyniku

NO2 pomiędzy 0,0 mg/l a 0,5 mg/l ( taka podziałke ma test Sery )

NO3 niewykrywalne.

Dodałem zgodnie z instrukcja bakterii Tetry 5 ml na 6 litrów no i będę badał codziennie czy działanie będzie lepsze od Nitrivecu o wynikach oczywiście poinformuję kolegów ;).

post-6453-14695715970734_thumb.jpg

• Dziękuję 3
Opublikowano

Wczoraj nie przygotowałem wodę ale została w Klubie i nie zmierzyłem parametrów dzisiaj już się udało ;).

Na razie nitrivec górą bo po 2 dobach cykl jeszcze nie ruszył

NH3 pomiędzy 1 mg/l a 5 mg/l bliżej tego wyższego wyniku

NO2 pomiędzy 0,0 a 0,5 mg/l

NO3 niewykrywalne

post-6453-14695715983582_thumb.jpg

Opublikowano

Niestety test będzie musiał być powtórzony ;(. Zdziwiło mnie , że cykl nie ruszył a wydawało się, ze nawet jak ruszał to wolniej niż w zwykłej wodzie bez Nitrivecu. Gdy wczoraj testy nic sie nie zmieniły zbaraniałem ... poszedłem dzisiaj do konserwatora i zapytałem o prąd bo coś mnie tknęło ( były bruzdy w ścianach i wisiały kable ), że to nie możliwe bo Tetra raczej nie hamuje cyklu azotowego ;). I okazało się, że w korytarzu zmieniają kable i zaczynają remont całej elektryki. prąd przez 4-5 godzin dziennie nie działa. Tetra nie miała wiec szans ;(. Zajmę się ponownie testem gdy kupię test i zkończa mieszanie z prądem. Troszkę kasy poszło w błoto bo muszę kupić całą buteleczkę ;).