Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najbardziej zależy mi na saulosi.

ale jakby się uparł przy saulosi i aulony, to może gatunki z Twojego artykułu: rubin red + moje dorosłe saulosi + labidochromis sp. perllmut ?

Opublikowano

Rubin red to też plastik...

Zostań przy samej mbunie ale bez M.parallelus który jest jednak za duży.

Jeśli niechcesz rdzawego to ciężko będzie coś dobrać.Chyba, że czyjesz się pewnie i zaryzykujesz z trzema terytorialistami(dno masz jednak większe niż standardowa 300).

Opublikowano

Jako miłośnik Malawi - Mix a już nie koniecznie plastiku ( kiedyś miałem te ryby ale tak jak znudziła mi się Pamela Anderson tak i one ;) ) na pewno bym kombinował z Aulonkami zwłaszcza że Twój baniak jest krótki wiec z rybami terytorialnymi byłoby za pewne dobrze póku byłaby jakaś równowaga a później miałbyś góra dwóch Panów dna. Musisz jednak wziąć pod uwagę swoje doświadczenie z rybami z Malawi bo Mix ze zwykłymi Aulonocara jest juz obarczony pewnym ryzykiem. Obsadę którą wskazałeś możesz mieć na pewno bo Rubin Red czy Fire Fish to ryby prawie na pewno z domieszką Mbuna jednak tak jak Perez napisał jest to plastik czytaj gatunki stworzone przez człowieka.

Opublikowano

a o jakim ryzyku tu jest mowa?

Zupełnie pierwszy zarys przyszłej obsady zakładał w miarę możliwości ryby F1, nawet nie połączyłem tego z FF, że te nie ma takiej możliwości.

Nie będę trzymał się jak osioł mixu z aulonocarą jeśli pojawią się inne ciekawsze możliwości. Ale te rybska mają jakiś taki urok dla mnie. A i skoro one mają taką wyższą budowę ciała i nie są takie szybkie to mój zbiornik wydawał się idealny i tak sobie to wymyśliłem.

Natomiast jeśli chodzi o plastik fantastik to oczywiście o wiele bardziej wolałbym oryginalne ryby. Np. dla mnie taka huaseri po prostu wymiata, ale i Aulonocara stuartgranti Mdoka/Ngara też jest śliczna.

Dalej patrząc widziałem ostatnio mocno podrośnięte HONGI i naprawdę nie wiem dlaczego ludzie zachwycają się wersją SWEDEN.

Nie boję się wyzwań, ale też wolałbym się ustrzec podstawowych błędów. Część saulosi i tak będzie pływać w nowym akwa. Nie mam presji, że już dawać mi obsadę jadę i kupuję.

Zadowoli mnie nawet moja dotychczasowa obsada, ale jeśli będzie opcja na 2,3, lub nawet 4 gatunki to będę rozważał. Ale raczej będę wolał mniej ryb jak więcej :)

Opublikowano

co do rdzawych to oglądałeś je pewnie w akwarystycznym gdzie nie miały komfortowych warunków i i nie wybarwiły sie odpowiednio, mozliwe też że pochodzą z hurtowych hodowli i zakupione były na giełdzie w Łodzi. Podjedz sobie do OKAZU w Oliwie przy pętli tam stoi zbiornik w którym znajdują sie rdzawe i wygladają pięknie w odpowiednim świetle i dużym zbiorniku. Zakupiłem 6 sztuk w OKAZIE i po tygodniu przebywania w moim zbiorniku chociaż młode to róznią sie już na plus

Opublikowano

No właśnie tam je widziałem, i nie zrobiły na mnie szczególnego wrażenia. Nie doszukałem się tego fajnego fioletowego odcienia. Chociaż przyznam się, że większą uwagę skupiłem na tą aulonocarę która pływała w tym samym zbiorniku :)

Ale na pewno będę tam jeszcze w przyszłym tygodniu, to może bardziej przyjże się tym rdzawym.

Opublikowano

dużo zależy od hodowli w której kupujesz polecam

Lodotropheus Sprengerae - Pyszczaki Malawi - Śląsk (3600502022) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/36/00/50/20/3600502022@@AMEPARAM@@07@@AMEPARAM@@36/00/50/20@@AMEPARAM@@3600502022

kupowałem u nich wszystkie ryby (oprócz rdzawych i melanochromis joanjohnsonae z OKAZU) niestety pomyliłem sie i zamiast rdzawego wpisałem w zamówieniu Labeotropheus Trewavase oni też nie skumali że mówie o rdzawym a zamawiam coś innego no trudno, tam właśnie rdzawe mają ładne. Przysyłają bez problemu PKP przy wiekszej ilości centy mozna negocjować.

W okazie to gadaj tylko z Rafałem na temat malawi