Skocz do zawartości

Pierwsze Malawi - 200l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli chodzi o JBL1501 to mam ten filt od roku i złego słowa nie powiem, jest praktycznie nie słyszalny i ładnie pracuje. Chińczyki typu HW 302 też mam i są praktycznie nie słyszalne. Od czasu do czasu muszę sprawdzać po przez dotyk czy pracuje HW302. Zużycie prądu chińczyków w rzeczywistości jest mniejsze niżeli deklaruje producent i było to już kilku krotnie sprawdzane na tym forum.

Prefiltr narurowy , żeby dobrze spełniał swoje zadanie musi mieć minimum kubeł o przepływie 1500l/h inaczej jego wydajność będzie zbyt mała żeby ogarnąć odpowiednie czyszczenie akwarium 200l. Chociaż sam idea prefiltra narurowaego jest bardzo dobra ponieważ do kubełka będziesz musiała zaglądać raz na rok i tylko po to żeby przesmarować uszczelkę pod głowicą.

Opublikowano

Po przeczytaniu Waszych postów, skłaniam się najbardziej do rozwiązania z narurowcem, ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - czy przy czyszczeniu narurowca kubełek nie będzie się zapowietrzał? Stan76, z tego co piszesz, wynika, że JBL e1501 i HW-303a mogą nie pociągnąć prefiltra (oba mają przepływ 1400l/h). Czy mógłbyś polecić mi jakiś konkretny kubełek?

Opublikowano

Z tego co pamiętam ( chyba że mnie pamięć zawodzi) to JBl1501 ma przepływ 1500l/h , ale tak czy siak to ja mam właśnie korpus narurowy podpięty do JBL1501. Ja dla lepszego przepływu wypełniłem tylko trzy kosze w tym jeden matrixem Seachemu ( w zupełności to wystarczy na 200l) i wkład sznurkowy 100mikronów odwijam z 1/3 objętości(polepsza to przepływ i nie wpływa na jakość wody w akwarium). Oczywiście jeżeli chcesz dać kubeł z większym przepływem to w niczym to nie przeszkadza , wręcz o wiele wydajniej będzie filtrował taki kubeł wodę. No i oczywiście potrzebny będzie ci cyrkulator np. JVP101 3000l/h. Dla lepszej cyrkulacji w akwarium.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Stan76, dzięki. Na moje oko wynika z nazwy tego JBL-a, że ma on przepływ taki jak piszesz, ale w opisach na stronach produktu jest podane 1400l/h. Nie wnikam, bo się na tym (jeszcze) nie znam i nawet nie wiem, jaką różnicę robi w praktyce 1000l/h. Za to bardzo mi pomogło to, że napisaliście mi (Ty i koledzy przed Tobą), co się u Was sprawdziło i co ma szansę się sprawdzić u mnie. Dziękuję, Panowie! :)

Opublikowano
jaką różnicę robi w praktyce 1000l/h

ogromną.

Jeśli jednak miałaś na myśli 100 to żadną. Poza najmocniejszym HW ciężko będzie znaleźć Ci kubeł o większym przepływie w rozsądnej kasie. e1501 to najmocniejszy model JBL. HW-304 ma przepływ 2000, ale pożera dość sporo prądu.

Moim zdaniem, jeśli chcesz pakiet niskobudżetowy to HW-303, jeśli wydanie na kubeł 200zł więcej to nie kłopot kupuj JBL. Tylko jak wspomniałem wcześniej warto poszukać wersji wyposażonej we wkłady Ceramiczne. Chyba, że i tak kupisz Matrix (robiąc tak jak Stan), to bierz najtańszy dostępny z gąbkami.

Opublikowano

posiadam tetratec'a 1200

jeśli używany: wymień ew. wszystkie uszczelki (jest ich ok 9) bez głowicy (opcjonalnie), pobór 21 lub 22W,

polecam.

ps. przyznam, że nie mam porównania do eheima lub jbl'a podobnej klasy!

Opublikowano
1500 bo jest ciut mocniejszy.

ale i o wiele bardziej prądożerny i to sporo, a dokładnie;

- jbl 1501= 20W

- jbl 1500= 35W

Taką różnice trzeba brać już pod uwagę. Za te dodatkowe 15W można podłączyć NP. dwa falOwniki jvp101(dwa ciągną 12W). Jak dla mnie odpada jbl1500 między innymi z tego powodu jak i tego że nie ma w nim uszczelki wraz z przykrywką na ostatnim koszu (uszczelnia wkład filtracyjny dociskając uszczelkę do kosza) ma to duże znaczenie.