Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do wykresów to wszystko się zgadza, tylko że większość z nas ma inne diody.

Te są IF=700mA i VF=12,5V, a te które większość z nas kupiła od jednego jedynego Sprzedającego to IF=900mA i VF=9,4V.

Ta dioda będzie już mieć inny punkt pracy i inną charakterystykę żywotności. Pewnie i tak krótszą :/ z racji wyższego prądu nominalnego.

Opublikowano

Mariusz jestem niemal całkowicie przekonany, że jest inaczej.

Oczywiście co do napięcia pracy masz rację ale co do prądu to wg mnie się mylisz. Uważam, że olbrzymia większość tych modułów jest sprzedawana z podanym prądem maksymalnym jako prądem pracy If. Bo to wygląda lepiej w statystykach, bo świeci mocniej itp itd.

Zwróć uwagę, że ten moduł If=700mA mogę wziąć i wystawić na sprzedaż jako świecący 20% mocniej moduł 900mA i 99,99% ludzi nie będzie w stanie wykryć kantu.

Opublikowano

Możliwe ze masz racje, dlatego zabawa tymi diodami coraz bardziej mnie zniechęca bo to takie kupowanie kota w worku. Ciekawe jakie jest CRI tych diod. Tych 6500K to chyba na poziomie 40 :P.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Gość pemergency
Opublikowano
Możliwe ze masz racje, dlatego zabawa tymi diodami coraz bardziej mnie zniechęca bo to takie kupowanie kota w worku. Ciekawe jakie jest CRI tych diod. Tych 6500K to chyba na poziomie 40 :P.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

gdzieś czytałem, że te 10000k maja około 75... Podobno

Sent using Tapatalk

Opublikowano
można prosić filmik poglądowy jakim kolorem (mniej-więcej) świeci naświetlacz w tej chwili?

Sorki za jakość ale niestety kręcone telefonem.

W rzeczywistości jest trochę bardziej "niebiesko" - filmik tego nie oddaje.

Ale i tak ta barwa jest o niebo lepsza niż pierwotna :-)

10w 12000K - YouTube

Gość pemergency
Opublikowano
Sorki za jakość ale niestety kręcone telefonem.

W rzeczywistości jest trochę bardziej "niebiesko" - filmik tego nie oddaje.

Ale i tak ta barwa jest o niebo lepsza niż pierwotna :-)

Jeszcze jakbyś zmienił z "private" na "general" w tym filmiku byłoby super ...

Gość pemergency
Opublikowano
:-o ! Już zmienione :-D

dziękuję, przy tej diodzie moje 6500k wyglądają jak 4000k. Nie za bardzo wpada w niebieski? widać to dość mocno na filmie "prawie" jak reef ;-)

Opublikowano
Nie za bardzo wpada w niebieski?

Może troszkę za bardzo - ale mi osobiście nie przeszkadza :-) Zawsze można troszkę ocieplić jakimiś małymi modułami led (coś tam się u mnie pałęta).

Myślę że dioda 10000K byłaby idealna :-) - ale każdy inaczej to światło odbiera.