Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Heya

;) Troszkę kupek zawija się na środkowej wysepce a filtra sznurkowego 50micro, który jest przed kubłem muszę rozwijać już po 4-5dniach:mad: Dlatego zastanawiam się nad systemem narurowym na bazie pompy CO i już zbieram zaskórniaki za żony plecami8)

Zamiast 50 daj 100 jako prefiltr.

Opublikowano

Śmiało polecam filtrację narurową. Ja też się wahałem długo czy to będzie dobre rozwiązanie ale po namowach stana76 zdecydowałem się i jestem bardzo zadowolony. Obsługa świetna i zero stresowania ryb wkładaniem rąk do akwarium. Polecam za to mocniejszą pompę niż grundfos 25-40. Co prawda właśnie ta śmiga u mnie w systemie ale jeżeli zależy Ci na dłuższej bezobsługowości to może wydać się za słaba ( mówię tu np. o 14 dniowych wakacjach gdzie nikt nie zmieni Ci wkładów ). Wkłady mechaniczne tylko 100mikronów. Mniejsze zapchają się znacznie szybciej.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Chciałbym zaktualizować mój baniak bo tak naprawdę wiele się zmieniło od powstania 375l.

Po ukazaniu się tematu Toma o Non-mbuna, ukazaniu kilku zdjęć i opisów postanowiłem zmienić swoją obsadę jak i aranż baniaka. Jakoś nie miałem sposobności poczytać o tych rybach, coś tam się słyszało głównie o ich dużych rozmiarach w baniaku. Dzięki poście dowiedziałem się że nie wszystkie non-mbuna rosną do 30cm a zdjęcia ukazały ich piękne walory.

Do tej pory byłem zapaleńcem jeśli chodzi o kamieniołomy z serpentynitu czarnego, pięknie to wyglądało lecz było często tak, że był pusty baniak bo wszystkie pysie siedziały w grotach. Możliwe też, że się starzeje:D

Jak widzę teraz mój baniak po metamorfozie to sam sobie się dziwię jak mogłem do tego dopuścić;) Najlepsze jest to, że mi zaczął się niesamowicie podobać aranż non-mbuna czyli mało kamboli, pustynna przestrzeń, nurzańce a i jak widzicie i korzeń znalazł swoje miejsce;)

Jestem też świadomy tego, że za rok, dwa będę musiał zwiększyć swój baniak choć już robię podchody do żony względem remontu salonu na wiosnę:D

Trochę szczegółów technicznych:

Jak wiecie mam instalację narurową na pompie CO. Sprawdza się znakomicie razem z cyrkulatorem 5000l/h. Jeśli miałbym się do czego przyczepić to zmieniłbym najchętniej pompę na mocniejszą 25-60 alpha2. Teraz wyrabia ale szału nie ma a mocniejszą zawsze można ustawić na 2 bieg.

halogeny led przerobione na 12000k sprawiają się znakomicie.

Cóż obsada stara została sprzedana a teraz pływają u mnie:

Electochromis lobochilus hertae 4szt 5-6cm

Otopharynx black orange dorsal 2 10-12cm +2 8cm

Protomelas fenestratus Taiwan/taiwan reef 4szt 5-6cm

Rybcie zostały zamówione w Tan-Mal gdzie dziękuję za profesjonalną i bezproblemową obsługę. Niezwykle mili i doświadczeni właściciele, za tak piękne ryby warto dołożyć kasy i nie iść na ilość a na jakość gdzie w ofercie jest w czym wybierać.

Ryby są zdrowe, żadnych ubytków na płetwach a kolorytyka samców Otopharynxa wymiata;) Ważne: powyżej 500zł dostawa gratis gdzie miałem ją zamawiając wspólnie z 2 kolegami.

Zdjęcia są z początku dostawy (wielkie podziękowania dla Maćka Piwko a szczególnie dla jego aparatu;D) bo rybska rosną jak na drożdżach i pięknie się wybarwiają. Duże ukłony względem firmy New Life Spectrum. Posiadam 2 pokarmy 1 podstawa 2 z czosnkiem a efekty są bardziej niż zadowalające.

http://pokazywarka.pl/5o8mk7/

• Dziękuję 1
Opublikowano

Super wyszło to non-mbunarium - gratulacje Jeffik !!!!

Eclectochromis lobochilus hertae - to była moja ryba number one w moim akwarium 1000+ , ale jednak będą predatory ;-) ! Będę obserwował twoje rybki i od razu z góry proszę o wrzucanie fotek ukazujących dorastanie tych ślicznych ryb.