Carbon Opublikowano 15 Sierpnia 2013 #1 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Cześć. A więc na wstępie chciałbym was poinformować, że dopiero zaczynam przygodę z tym biotopem. Zakupiłem akwarium o poj. 240l które ma wymiary 120x40x50h ( proste ) Narazie filtracji jeszcze nie zakupiłem ale mniejsza z tym. Moje parametry kranówki są następujące : PH-7,5 GH-12 KH-11 Nie myślałem nad obsadą lecz mogę jedynie napisać do jakich pyszczaków mam dostęp, a więc Pyszczak red red Pseudotropheus demasoni Pyszczak yellow Pyszczak saulosi Pyszczak maingano Do tych mam dostęp jedynie.
chlodnica Opublikowano 15 Sierpnia 2013 #2 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Witaj,czyli zrezygnowałeś ze 112-ki...No i super...Jeżeli chodzi o obsadę to red-y odpadają... Możesz napisać dlaczego tylko do tych pysków masz dostęp?Przecież można je śmiało przesyłać z miasta do miasta... A tutaj masz przykładowe obsady: http://forum.klub-malawi.pl/obsady-zbiornikow-2013-t21076.html?&highlight=przyk%C5%82adowe+obsady
Carbon Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor #3 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zrezygnowałem z 112-nastki Hmm do nich mam dostęp bo takie jedynie spotkałem w sklepach. W 112-nastce są teraz czarne wody, miałem problem z kupieniem kakadu, a gdy chciałem je kupić z internetu to musiałbym zrobić zakupy za 100 zł -.- A pocztą ryb nie wysyłają.
Bezprym Opublikowano 15 Sierpnia 2013 #4 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Saulosi i maingano to także fajna obsada z czasem można coś dorzucić. Ważne żeby były dobrej jakości bo z tym to w zoologach różnie bywa a tak w ogóle to skąd jesteś, może w sąsiednich miastach coś byś znalazł.
Carbon Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor #5 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Co myślicie o takiej obsadzie : Pseudotropheus saulosi: 1+3 Labidochromis caeruleus (Yellow): 1+3 Psedotropheus socolofi: 1+4 Sugestie ?
Bezprym Opublikowano 15 Sierpnia 2013 #6 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Po co dublować żółty kolor i tak dasz tylko max. 3 gatunki to nie lepiej zróżnicować je kolorystycznie?
Carbon Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor #7 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Hmm to już sam nie wiem. Może jakaś konkretna propozycja ?
Bezprym Opublikowano 15 Sierpnia 2013 #8 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Dałbym na twoim miejscu te saulosi i maingano. Żywieniowo by było ok a z czasem dorzuciłbym jeszcze jeden gatunek. Widzałbym tu pelmutta ale nie wiem jak z dostępnością u ciebie.
Carbon Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor #9 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Czyli wstępnie : Pseudotropheus saulosi: 1+3 Melanochromis cyaneorhabdos, jakie proporcje ?
Rekomendowane odpowiedzi