Jump to content

Pseudotropheus saulosi - płeć

kazujama

Recommended Posts

Witam

Czy to możliwe że za młodu samce nie posiadają atrapy jajowej i dopiero później się ona uwidacznia ? 2 miesiące temu kupiłem 8 sztuk i miały być 2 samce i 6 samiczek. Teraz widzę że z tej grupy wybarwiło się 5 samców chociaż na początku tylko 2 miały atrapy. I czy jest też możliwe żeby samice posiadały atrapy jajowe ? Bo z tych 3 egzemplarzy 2 maja atrapy ale bez oznak wybarwiania tzn nie czernieją im płetwy ani nie mają pasków.

Wysłane z mojego HTC One za pomocą Tapatalk 4

• Dziękuję 1

1. Tak samce młode nie posiadają atrap

2. Nie - samice nie posiadają atrap jajowych

3. Mogą mieć atrapy i się jeszcze nie wybarwiać, bo np. są zdominowane.

U mnie jest podobnie mam 11 młodych Saulosi, niewybarwione jeszcze, 1 się wybarwia i ma atrapę, ale walczą ze sobą i powoli robią się w paski i takie "brudne" więc z 11 ok. 9 to na bank samce. Ale podobno większość z danego miotu młodych to samce :/

Sprawa atrap nie jest taka prosta. U samic mogą być atrapy tyle, ze te jako żółte są mniej na zółtych płetwach widoczne. Samce mogą mieć więcej niż 1 atrapę i hit ... ilość atrap może ulec zmianie w toku życia ryby.

Samce rosną szybciej, zszarzeją, nabiorą niebieskich barw a jeśli są zdominowane to przyszarzeją a dominant szybko wskaże te ukrywające się bo samic nie bije tak mocno jak przedstawicieli swojej płci.

Przyjrzyj się płetwie samicy na tej fotce:

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=10181

Na pierwszy rzut oka można atrapy nie zauważyć ale jest tam na pewno ;).

Tu tak na szybkiego saulosi samiec standard z większą ilością atrap.

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=10191

gdzieś wyczytałem że samice mogą chwilowo dostawać jasnoszare paski zależnie od nastroju. Prawda to ?

Popieram eljota, prawda ! Na chwilę obecną mam samicę z wyraźnie zaznaczonymi paskami, a jest to 100% ponieważ nosiła ikrę.