Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od pewnego czasu podkusiło mnie, żeby założyć własne akwarium z pyszczakami. Ta myśl naszła mnie, kiedy pewnego dnia w jednym z warszawskich szpitali zobaczyłem ogromne akwarium z "kolorowymi rybkami". Od tamtej chwili przeszukiwałem Internet w poszukiwaniu jakiś informacji na ich temat. Z czasem dowiedziałem się, że są to pielęgnice z jeziora Malawi. I od tamtej pory marze o własnym kawału "raju". A teraz to marzenie może się spełnić. Będę miał zbiornik 375l o wymiarach 150x50x50. Planuje go niego dać: Pseudotropheus socolofi - 4 sztuki

Labidochromis caeruleus - 4 sztuki (później może więcej)

Melanochromis auratus - 5 sztuk (1 samiec i 4 samiczki)

Pseudotropheus saulosi - 8 sztuk, mój ulubieniec, a raczej miłość z dzieciństwa.

Melanochromis cyaneorhabdos 4-5 sztuk

I ewentualnie Maylandia estherae red blue,

Co wy o tym sądzicie? Chciałbym, żeby akwarium było w miarę „kolorowe”, ale przede wszystkim żeby pysie się w nim dobrze czuły.

Opublikowano

Za auratusa daj esterkę i będzie ok. Auratus preferuje zielsko a yelow mięcho więc dieta nie byłaby optymalna. Poza tym 5 gatunków to max.

Opublikowano

Nie za dużo 6 gatunków? Optymalnym wyjściem byłoby trzymanie 4 gatunków. Ostatnio wybrałem "optymalną" pod względem kolorystyki, ilości gatunków itd. obsade ( naturalnie są to tylko moje przemyślenia) do akwarium 375-450l. I stwierdziłem, że gdybym jeszcze raz robił zbiornik dla mbuna o wymiarach dna 150-50 to obsada byłaby następująca:

- Pseudotropheus fainzilberi OB morph

- P.msobo

- L.trewavasae chilumba

- M.maingano

Opublikowano
A gdybym za aurutas'a dał M. lombardoi? Lub P. elongatus'a?

Elongatusa być moze ale lombardoi to szajbus wiec nie polecam. Musisz jednak uważać abyś nie przesadził w zbiorniku z rybami ściśle terytorialnymi masz już w planach socolofi, maingano i saulosi. Czwarty gatunek terytorialny to już IMHO za dużo, najsłabsze saulosi będzie miało przechlapane, już z socolofem i maingano nie bedzie mu łatwo a niewybarwiony samiec saulosi to z wygladu prawie samica socolofi. Generalnie lepiej by jednak aby to była esterka albo 4 gatunki. W zależności od odmiany elongatus moze byc podobny do saulosi a to dodatkowa motywacja żeby z rozpędu czasem lutnąć słąbszemu saulosi..

Opublikowano
Nie za dużo 6 gatunków? Optymalnym wyjściem byłoby trzymanie 4 gatunków. Ostatnio wybrałem "optymalną" pod względem kolorystyki, ilości gatunków itd. obsade ( naturalnie są to tylko moje przemyślenia) do akwarium 375-450l. I stwierdziłem, że gdybym jeszcze raz robił zbiornik dla mbuna o wymiarach dna 150-50 to obsada byłaby następująca:

- Pseudotropheus fainzilberi OB morph

- P.msobo

- L.trewavasae chilumba

- M.maingano

No i tu własnie pojawiają sie różnice gustów ;) msobo tak, maingano tak, fainzilberi pół biedy ;) a trewek nie ;). Oczywiście tylko pod względem wyglądu. Obsada KrzysiMisi podoba mi sie bardziej.