Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gwarantuję wam, ze kolorowy telewizorek jaki nam przedstawiłeś jest podobnie jak laski z botoksem i silikonami :P powierzchownie miły dla oka ;). Jednak mój baniak w klubie najbardziej przyciągał uwagę ludzi gdy coś się w nim działo czysto biotopowego a więc walki o rewir, tarło a uroda ryb po prostu zniewalała. Taki dworzec jest atrakcyjny przez 2 minuty później jest nudno ... tak jak 2 minuty atrakcyjna jest napompowana laska ... do czasu kiedy się odezwie :mrgreen:

• Dziękuję 3
Opublikowano

Ja znam bardzo dobrze dwóch braci - akwarystów. Akwaria mieli od zawsze. Oboje mają raczej umiarkowane obsady. Jeden z nich z biegiem czasu doszedł do 450l. On twierdzi "rybka musi mieć gdzie pływać".

Wydaję mi się, że po prostu z biegiem czasu doszli do tego, że więcej wcale nie znaczy lepiej.

Co ciekawe przykład 450 - rybek około 20 raczej mix amazonia i azja. Filterek jakaś tam kaskada, bardzo dużo roślin (chyba nurzańce). Podmian wody brak (no może raz na pół roku). Pojęcia typu NO2, NO3 nieznane. A woda w teoretycznie w porządku (brak NO2, NO3 nie więcej jak 30). Glonów prawie zero.

Jak o tym myślę, to wydaję mi się, że to chyba po prostu przychodzi z czasem. Nawet tu na forum jak popatrzysz, to większość nowicjuszy chce mieć dużo i kolorowo, a weterani są daleko bardziej powściągliwi w tej kwestii.

Chyba, że to jest po prostu kwestia lenistwa bo cotygodniowe skrobanie glonów też z czasem się nudzi.

Opublikowano

Równowaga biologiczna, którą opisałeś oczywiscie jest możliwa ale przede wszystkim u ryb lubiących wodę miękka,starą i kwaśną ... no i pod warunkiem posiadania w nim dużej ilości roślin. Malawka to jednak inna bajka tutaj bez znacznych podmian sie nie obejdzie. Równowaga w jakims dziwnym hybrydzie Holender - Malawi z małą ilością ryb jest możliwa ale pozostaje kwestia świeżej wody. Pyszczaki bardzo pozytywnie reagują na odświeżanie wody i widać to gołym okiem.

Opublikowano

Ja też to zauważyłem, że po podmiance jakoś tak "weselej". Zawsze można posiłkować się hydroponiką która w znaczny sposób potrafi ograniczyć i no3 i glony. I obniżyć sprawy obsługowe.

Opublikowano

Najlepsza na świecie rzecz to stała podmiana ... mam ją od pewnego czasu i cenie nawet ponad sumpa. Bezobsługowość dochodzi do tego stopnia że co 2 tygodnie tylko czyszczę przednią szybę i co 3-4 miechy pleksi po bokach i z tyłu. Co 2 tygodnie narurowce ... moim zdaniem super sprawa.

Opublikowano

a ja tu się męczę z cotygodniową podmianą połączoną z czyszczeniem dna ;/

no ale harisimi jeśli masz tak duże akwa jak w podpisie to warunki w zbiorniku masz stabilniejsze i lepiej się cała biologia kręci niż w tej mojej 128 litrowej kałuży

Opublikowano

na dzien dzisiejszy ja bym stała podmiane robił nawet w 60l :) o ile miałbym techniczna możliwość.

przy okazji hari jesli masz stała podmiane to masz w ogole jakis filrt biologiczny ?

Opublikowano

Mam pod baniakiem sumpa gdzie wsypałem ogromne ilości ceramiki i grubego grysu koralowego. Tak na oko to ilość mieszcząca się w kilku FX-ach ;). Koledzy gdy podawałem wymiar stwierdzili że lepiej dać więcej to w związku z tym, że to mój pierwszy sumpo wzięłem sobie todo serca i mam prawie złoże zraszane ;). Napędza to pompa CO. Gdybym cofnał czas to bym zrobił mniejszego sumpa ale bym go zrobił. Wygodne to jest i dodatkowo gabki dzielące komory daja mechanikę.

Opublikowano

Ja Wam napiszę tak. Kiedy miałem 240l a w nim 19 niedużych mbuna, wydawało mi się, że taki baniak jest minimum dla moich ryb. Z czasem gdy przyszła ochota na większy baniak, pomyślałem sobie: " fajnie, będę mógł mieć więcej ryb, więcej gatunków, duże pole do popisu". Jednak gdy postawiłem baniak 576l i tak już od miesiąca blisko obserwuję moje małe mbunki a jest ich teraz 15szt. i wydaje mi się, że to baniak 160x60x60 jest dla takich ryb całkowitym minimum. Wyznaję zasadę, jak najwięcej litrów na rybę. Wiem, że małe mam doświadczenie z malawi i zapewne nawet dla znawców tematu wydawać by się mogło przerostem formy nad treścią ale w mojej skromnej opinii to jest to co warto mieć.