Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po przerwie:)

Natknąłem się na jeden z wielu filmików z prezentacjami zbiorników z pielęgnicami

Na wszystkich prezentowanych na filmie zbiornikach jest duże przerybienie a jednak akwaria wyglądają zadbanie i bardzo atrakcyjnie z tak dużą obsadą.

Ryby również prezentują się zdrowo i nie widać by wykazywały agresje względem siebie.

Proszę o komentarz doświadczonych akwarystów dlaczego zalecacie dość restrykcyjne ograniczenia obsady skoro jak widać przerybione zbiorniki mają się dobrze

International Fish Tanks Ep 3 - YouTube

Opublikowano

Choćby dlatego,że w takim tłoku trudno o rozmnożenie czegokolwiek.Trzeba stosować wymaksowaną filtrację,stawać na głowie żeby uniknąć bloat a poza tym jakoś głupio to wygląda.

Opublikowano

Na pewno filmik ukazuje zdrowe ryby.. Ciekawe jednak ile w międzyczasie odeszło w niepamiec . W przerybionym zbiorniku nie ma szans na obserwacje naturalnych zachowań ryb dlatego dla mnie to porażka. Przerabialem ten temat u siebie niestety, w przeciągu tyg. padło kilka sztuk, doszło do krzyzowek. Jedna wielka masakra.

Opublikowano

Nie oglądałem całego filmu, ale przyjrzałem się momentowi i widziałem m.in. samiczkę red-reda z zdeformowaną płetwą ogonową ... W malawi są różne szkoły :)

Opublikowano

Pamiętajcie że masę ludzi robi akwaria do oglądania, a nie do hodowania. I zasada "dużo i kolorowo" jest znacznie popularniejsza niz "biotopowo i naturalnie". Wiec statystycznie to my jestesmy dziwakami :-)

Wysyłane z mojego Galaxy Nexus za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

A no prawda, niestety... sprzedaję ryby, i ludzie mają głęboko gdzieś, że demasoni nie można łączyć np. z utaką, albo robią wielkie oczy na temat prawidłowego łączenia ryb malawi no bo tam wszystkie pyszczaki takie same tylko kolorami się różnią :(