Skocz do zawartości

Nowe akwarium - 300l (120x50x50)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj razem z moją pomocnicą stworzyliśmy tło. PCV wklejone do akwarium, a następnie przyklejanie komponentów. Póki co zdjęcia tylko z góry, bo odblask od szyby straszny, ale po zalaniu zbiornika (w niedzielę) zrobię zdjęcia już całości zbiornika z aranżacją. Wydaje mi się, że tło wyszło mniej więcej tak jak sobie zaplanowałem i to jest dla mnie najważniejsze, że pomysł udało mi się zrealizować.

Dodatkowo przykręciłem już płyty meblowe do stelaża. Jedyne co mi zostało to zamalować farbą, która została mi po malowaniu stelaża, kątowniki do których mocowałem płyty. Wtedy będą się mniej rzucać w oczy. Postanowiłem zostawić stelaż otwarty bez drzwiczek.

Efekty dotychczasowej pracy możecie zobaczyć na zdjęciach. Następny update po zalaniu zbiornika. Wszystko wskazuje na to, że będzie to niedziela (26.01).

Pozdrawiam

post-12311-14695716075401_thumb.jpg

post-12311-14695716085691_thumb.jpg

post-12311-14695716090775_thumb.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano

To jedno z fajniejszych teł diy jakie widziałem. Nawet na sucho wygląda zacnie. Gdyby szpary między kawałkami były odobinę mniejsze przypominałoby popękaną skalną ścianę jakie można zobaczyć na zdjęciach znad Niassa.Świetna robota :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

No i wreszcie się udało. Akwarium jest zalane. Zostało tylko kilka prac kosmetycznych, takich jak wywiercenie otworów na gumowe przewodu filtra oraz przymocowanie listwy w jakimś dyskretnym miejscu. W niedzielę zostanie założone oświetlenie LED, bo póki co jest jeszcze poprzednia świetlówka. Sprawdzę dzisiaj parametry wody i zobaczymy co w wodzie piszczy.

W niedzielę postaram się wstawić jakieś zdjęcia zbiornika już w pełni gotowego. Powiem tylko, że tło wyszło o niebo lepiej niż się spodziewałem. Ja jestem oczarowany wynikiem końcowym. :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Oto kilka poglądowych zdjęć jak wygląda teraz akwarium. Woda jeszcze trochę mętna, ale za parę dni będzie kryształ. Zdjęcia wykonane przy oświetleniu ustawionym w różnych miejscach.

post-12311-14695716158805_thumb.jpg

post-12311-14695716164014_thumb.jpg

post-12311-14695716168375_thumb.jpg

post-12311-14695716172569_thumb.jpg

post-12311-1469571617581_thumb.jpg

Opublikowano
Trochę dziwnie wygląda to połączenie pasków i bryłek ;) ale nawet mi się podoba tylko ta deszczownia brrrrr :D

Zniknie :) spokojnie :) Muszę tylko otwornicę kupić i puszczę wtedy węże z tyłu :) a póki co podłączone jest to prowizorycznie.

Opublikowano

Oto ostateczny wygląd mojego zbiornika.

Małe podsumowanie:

ZBIORNIK:

120x50x50 [cm]

PODŁOŻE:

Piasek Kreisel około 40 kg.

SKAŁY:

Serpentynik +-60kg

OŚWIETLENIE:

2 x Naświetlacz LED 10W

Temperatura barwowa: 6500K