Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Powoli przymierzam się do zakupu ryb (akwarium już dojrzewa), będzie to moje pierwsze Malawi.

Poniżej zestawienie-proszę o komentaże i dobór ilości samiców i samic.

Labidochromis caeruleus yellow

pseudotropheus demasoni

Metriaclima callainos

Pozdrawiam

Sebastian

Opublikowano

Poczytaj proszę dział obsady, to na początek. Tam dowiesz się że demasoni i yellow to dwie ryby o skrajnym żywieniu. Nie mogą ze sobą egzystować.

Tutaj możesz znaleść dużo przykładowych obsad do najbardziej popularnego zbiornika http://forum.klub-malawi.pl/obsady-zbiornikow-2013-t21076.html

Ps

Zadanie sobie trochę trudu i poczytanie, nie boli.

Opublikowano
Poczytaj proszę dział obsady, to na początek. Tam dowiesz się że demasoni i yellow to dwie ryby o skrajnym żywieniu. Nie mogą ze sobą egzystować.

Tutaj możesz znaleść dużo przykładowych obsad do najbardziej popularnego zbiornika http://forum.klub-malawi.pl/obsady-zbiornikow-2013-t21076.html

Ps

Zadanie sobie trochę trudu i poczytanie, nie boli.

Czytałem:)- ta obsada kolorystycznie przypadła mi do gustu.

Demasoni odpada

Polecisz alternatywe:)

Opublikowano

Właśnie to jest podstawowy błąd początkującego. Każdy wybiera pysie kolorystycznie a nie z preferencji żywieniowych. Jeżeli chcesz zostawić L. yellow i M calaimos to może do tego P saulosi lub M maingano. Układy haremowe to L yellow 2+4 M callainos 1+3,

P saulosi 1+4 lub M maingano. Po za tym demonek jest strasznie nie przewidywalną rybcią i dość ciężką do hodowli na początek. A nie chciałby ab ta rybka zniechęciła Ciebie do biotopu Malawi.

Ewentualnie dwie inne obsady

Labidochromis caeruleus-yellow 2+4

Melanochromis cyaneorhabdos -maingano 1+4

Metraclima msobo magunga 1+4

Metraclima callainos 1+4

Cynotilapia sp. hara Gallireya Reef 1+4

Melanochromis cyaneorhabdos -maingano 1+4

Proszę poczytaj ten link który zamieściłem wcześniej

• Dziękuję 1