Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pewnie wchodzi. ale jak miałby on unieść blat ?

inna spawa, że jak mam już betonowe nogi to fajnie by było jakby akwa na nich stało, a nie opierało się na czymś innym... :/

--

Z profilem nie wiem jak zrobić ale wymysliłem sobie, że zrobie na podłodze z wylewki cementowej taki nie duży stopień, a na nim umieszcze nogę z litego drewna 5x4cm. Noga podeprze blat na samym srodku i wypchnienie go o te 2-3 mm w góre.

Opublikowano

W poście nr 65 widać, że blat jest łączony. Czy to jest stary blat, który wymieniłeś na nowy z jednego elementu?

Jak jest łączony blat do podpór? Opiera się luźno i klejony jest tylko do maskownic? Czy leży swobodnie?

Opublikowano
Ja bym nie kombinował tylko zwołał kilku chłopa, zdjął akwa i podłożył 2 cm miękki styropian, powinien te 3 mm zamortyzować.

Tylko, ilość roboty z tym związana jest przerażająca.

Dodatkowo, co znacznie ważniejsze, po bokach blat jest uszczelniony/wyrównany, i jednocześnie przyklejony taką żywicą i jest spora szansa, że podnosząc blat wyrwę go razem z tym postumentem z gazobetonu.

Stary blat nie chciał się ruszyc i dopiero po uzyciu mega siły poszedł w góre.... razem z wiszacymi na nim 3 bloczkami.... :/

--

W poście nr 65 widać, że blat jest łączony. Czy to jest stary blat, który wymieniłeś na nowy z jednego elementu?

To jest stary blat ktory aby zdjąć musiałem przeciąć w połowie. Bo ciezki, bo napuchł od wody. Bo chemia go mocno trzymała do podłoża.

Jak jest łączony blat do podpór? Opiera się luźno i klejony jest tylko do maskownic? Czy leży swobodnie?

Stoja sobie bloczki, na nie jest nałożony cement z grubsza wyrównujący poziomy (podłoga jest b.krzywa). Potem pomiedzy blat, a ten cement jest położona/wstrzyknięta jakaś żywica która uzupełnia luki i poziomuje blat już znacznie dokładniej.

Opublikowano
Dodatkowo, co znacznie ważniejsze, po bokach blat jest uszczelniony/wyrównany, i jednocześnie przyklejony taką żywicą i jest spora szansa, że podnosząc blat wyrwę go razem z tym postumentem z gazobetonu.
Właśnie dlatego bym go nie podnosił, może okazać się że cały środek będzie się trzymał na tym drewnianym kołku. Z tego co widzę masz sporo miejsca więc będzie gdzie tego 3 metrowego klocka ;) odstawić. Później to już tylko położyć styro na blat, (proponuję go przykleić aby się nie przesuwał) wydłubać otwory i ustawić akwa.

-------------------

Jak całość siądzie po naporem wody, możesz uszczelnić silikonem, zamaskować listwą w kolorze szafki i bedzie piknie :)

Opublikowano
Stoja sobie bloczki, na nie jest nałożony cement z grubsza wyrównujący poziomy (podłoga jest b.krzywa). Potem pomiedzy blat, a ten cement jest położona/wstrzyknięta jakaś żywica która uzupełnia luki i poziomuje blat już znacznie dokładniej.

Według statyki ugięcie blatu w środkowym przęśle powinno być znacznie mniejsze niż w sąsiednich.

Żywica tak ściągnęła, że się wypaczył?

Opublikowano
Właśnie dlatego bym go nie podnosił, może okazać się że cały środek będzie się trzymał na tym drewnianym kołku. Z tego co widzę masz sporo miejsca więc będzie gdzie tego 3 metrowego klocka ;) odstawić. Później to już tylko położyć styro na blat, (proponuję go przykleić aby się nie przesuwał) wydłubać otwory i ustawić akwa.

-------------------

Jak całość siądzie po naporem wody, możesz uszczelnić silikonem, zamaskować listwą w kolorze szafki i bedzie piknie :)

Czekaj, czekaj. Tobie chodzi aby te 3mm zniwelowac kładąc styro _NA_ blat ?

Opublikowano
Według statyki ugięcie blatu w środkowym przęśle powinno być znacznie mniejsze niż w sąsiednich.

Żywica tak ściągnęła, że się wypaczył?

Niestety to nie tak. Blat przyjechał już wygięty (firmy je składują na pionowo i sie lekko wyginaja) na około 6mm. Ja aby to zniwelować obciązyłem boki kamieniami, a nastepnie wypchnąłem od dołu środek w góre deską. Nastepnie wstrzyknąłem w szpary w srodkowych przęsłach żywicę. Potem dechę wyjąłem. Okazało się, że podniosłem za mało (wyrównałem tylko do poziomu) i bez deski środek poleciał 3mm (zamiast 6mm). Jakbym uniósł o 8-9mm to bez dechy było by pewnie idealnie równo...

--

Dokładnie

Kurcze. Mam juz wklejone 2 zawory ale mimo to jest to wykonalne. Nawet sam jestem wstanie unieść je z jednej strony więc teoretycznie druga osoba moze wsunąć styro pod baniak... (pomijając oczywiście drogę ze zdejmowaniem szkła)

Opublikowano

Styropian wbrew pozorom ma jednak słabą strzałkę ugięcia . To ze dasz styropian nic tutaj nie zmieni ,środek będzie wisiał w powietrzu , w przypadku tak dużych akwarii taka sytuacja nie powinna mieć miejsca.

Aby wyprostować blat do wystarczy od spodu w dwóch krańcach przykręcić profile od słupa do słupa .Czy najlepiej było wykorzystać do tego szpilki nawet 8mm aby podkładka była szersza ,co by się nie wrzynała .