Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W temacie o redach padł taki cytat:

Gatunek kiedyś był bardzo ale to bardzo popularny ale jak już zauważyłeś w tej chwili trochę zapomniany i zepchnięty na dalszy plan wg. mnie nie słusznie.
I do głowy mi przyszło zapytanie:

A co mają powiedzieć przykładowo M. lombardoi albo M. johanni? Wieki wieków już nie widziałem ich w domowych akwariach :(

Opublikowano

Ja miałem lombardoi. Lecz szybko się ich pozbyłem. Za małe akwarium niestety, bo ryby są piekne i bardzo interesujące.

Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Lombard to taka klasyka, tak jak auratus... właśnie, auratusów spotyka się też coraz mniej w domowych akwariach, chociaż są jeszcze popularne w sklepach.

Opublikowano
Cytat: Gatunek kiedyś był bardzo ale to bardzo popularny ale jak już zauważyłeś w tej chwili trochę zapomniany i zepchnięty na dalszy plan wg. mnie nie słusznie.

Ten cytat jest chyba złożony z moich słów ale nie do końca to jest cala moja wypowiedź.

Zgadzam się z Tobą w 100% że niektóre ryby odchodzą do lamusa.

Auratus, M. lombardoi są to ryby agresywne i są polecane do większych zbiorników tak samo jaki red red. I może to jest przyczyna. A po za tym jest na rynku coraz więcej nowych bardziej popularnych gatunków.

Opublikowano

Z mbuna np: Labeotropheus fuelleborni, , Labidochromis sp."mbamba, a relatywnie nawet Labidochromis caeruleus i Labeotropheus trewavasae

Z non-mbuna: większość ryb poza drapieżnikami, a w szczególności aulonocary (bez sztucznych fire-fish i calico, które "dają sobie radę")